Plenković: Interliber je izraz gospodarske snage hrvatskih nakladnika i kreativne snage autora

Plenković: Interliber je izraz gospodarske snage hrvatskih nakladnika i kreativne snage autora

(Foto: Zagreb.hr)

Na Zagrebačkom velesajmu u utorak je otvoren 42. Interliber. Ove godine najveći i najznačajniji sajam knjige okupio je više od 380 izlagača iz 13 zemalja, a obogaćen je i s više od 200 popratnih programa.

Na Interliberu će se do 17. studenoga održati promocije novih knjiga domaćih i stranih autora, razgovori s književnicima, čitaonice, radionice, kvizovi, stručni susreti knjižara, knjižničara i nakladnika.

Direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić izrazila je zadovoljstvo da je ove godine broj izlagača povećan za 18 %, a izložbenog prostora za 5 %.

Otvarajući Interliber predsjednik Vlade Andrej Plenković je izrazio uvjerenje da će ova manifestacija kao izraz gospodarske snage hrvatskih nakladnika i kreativne snage hrvatskih autora nastaviti učvršćivati svoju lidersku poziciju.

„Knjiga napisana u klasičnom tiskanom ili digitalnom, odnosno proširenom digitalnom formatu pokazala se čvrstom valutom koja nije izgubila povjerenje svojih korisnika, unatoč strukturnim promjenama u komunikacijskim navikama korisnika koji se u potrazi za informacijama sve više oslanjaju na digitalne medije“, poručio je Plenković.

U prigodnom govoru zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević je rekla da je Interliber mjesto gdje svake godine poštujemo knjigu i pripremamo se za zimske dane izborom najboljih naslova.

„Ova manifestacija je prepoznata ne samo u Zagrebu, nego i u Hrvatskoj i cijeloj regiji. To je način da se razvija Zagrebački velesajam, kultura i gospodarstvo“, istaknula je Pavičić Vukičević. Dodala je da popratni sadržaji privlače sve više posjetitelja iz zemlje i inozemstva.

„Naš je zadatak da omogućimo da sadržaji koji su vezani uz knjigu i kulturu, uz promociju hrvatske knjige i kulture budu dostupni svim našim sugrađanima koji poštuju pisanu knjigu, ali i usmenu riječ“ istaknula je Pavičić Vukičević.

Inteliber su prvog dana posjetili brojni posjetitelji svih generacija. Student strojarstva Franko Čurčin je rekao da ga zanimaju različite knjige. „Svake godine dolazim na Interliber. Najviše ujutro volim doći kad nema gužve. Ljubitelj sam knjige i uvijek nešto i kupim“, istaknuo je Čurčin.

Studentica farmacije Dorja Cepetić već nekoliko godina dolazi na Interliber. „Od knjiga me zanima znanstvena fantastika, ali i biografija te pustolovne knjige. Kupila sam sva izdanja Harryja Pottera, ali nađu se i knjige vezane za studij farmacije”, rekla je za ZG-magazin simpatična studentica.

Među mladim posjetiteljima bila je i srednjoškolka iz Pakraca Nina Babojelić. „Na školskom izletu sam pa sam iskoristila priliku da posjetim Interliber. Bila sam i prošle godine s roditeljima. Volim čitati knjige, najviše romane i fantastiku. Ove godine sam na Interliberu i prijateljici kupila knjigu”, rekla je srednjoškolka.

Među mnogobrojnim izdavačima s kvalitetnom ponudom je izdavačka kuća Znanje.

„Predstavljamo se sa svim novitetima koji su izašli od prošlog Interlibera i kompletnom produkcijom koju smo izdali u zadnje četiri godine te sa 65 lektirnih naslova za osnovnu školu i stranim knjigama. Znanje je na Interliberu od samih početaka i jedan smo od štandova s najvećom gužvom“, rekao je za ZG-magazin Nenad Horvatić iz Znanja. Dodao je da žene kupuju beletristiku, ali se kupuju i krimići, trileri, drama i dječja produkcija.

Izdavačka kuća Fibra predstavila je kvalitetne naslove stripova.

„Postojimo 14 godina i prevodimo strana izdanja stripova. Na Interliberu nastupamo devet godina i on je za nas vrlo važan. Imamo brojnu publiku, od 7 do 77 godina. Stariji čitaju stripove radi nostalgije, a mladi radi znatiželje“, istaknuo je vlasnik Marko Šunjić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni