Plenković i Bandić dogovorili suradnju na sanaciji štete od potresa

Plenković i Bandić dogovorili suradnju na sanaciji štete od potresa

“Grad će obnoviti svoju imovinu u Gornjem i Donjem gradu, sukladno postojećim zakonima“, rekao je zagrebački gradonačelnik te objasnio kako će država obnoviti svoje objekte, a privatni vlasnici svoje nekretnine

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na današnjem su se sastanku u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici dogovorili oko tri ključne točke suradnje Grada i Vlade na sanaciji šteta od potresa.

„Prva je nastavak rada na sigurnosti naših građana, što znači da će Vlada poduprijeti sve što radi Grad Zagreb, kako bi se objekti kojima još prijeti urušavanje dimnjaka ili drugih oštećenih dijelova zgrada osigurali“, pojasnio je Andrej Plenković nakon sastanka. „To uključuje i raščišćavanje materijala koji se još nalazi na cestama ili u zgradama, ali i angažiranje svih stručnjaka, inženjera građevine i statičara koji su dosad radili volonterski, na aktivnostima procjene šteta”, dodao je.

Kao drugu točku naveo je osnivanje zajedničke radne skupine kojoj je zadatak izrada posebnog zakona kojim će se regulirati zakonski okvir sanacije posljedica potresa. Za koordinatore su imenovani ministar graditeljstva Predrag Štromar te pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinko Bilić.

Treća točka razgovora odnosi se na pronalaženje izvora financiranja za sanaciju šteta – tu se uz gradska i državna financijska sredstva razmatra i pomoć Europske unije.

Novi zakonski okvir

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Plenković detaljnije je pojasnio zakonski okvir koji će urediti cijeli proces.

„Naravno da Grad Zagreb ima ključnu ulogu u ovome, budući da je šteta nastala u gradu Zagrebu. Isto tako općine i Grad Donja Stubica u Krapinsko-zagorskoj županiji. Isto tako i Vlada Republike Hrvatske. Zato smo odlučili oformiti zajedničku radnu skupinu koja će iznjedriti cijeli zakonski okvir”, kazao je premijer.

Dodao je da postoje tri moguća izvora sredstava. Jedan je Grad Zagreb, drugi je državni proračun i treći su međunarodna sredstva.

Budući da postoji i niz šteta na privatnom vlasništvu, i sami vlasnici mogu sanirati štete na svojim kućama.

„Mi ćemo sljedećih dana donijeti zakon koji će biti vrlo precizan s jasnim nadležnostima svih aktera koji će u tom procesu sudjelovati”, istaknuo je predsjednik Vlade.

Trenutno nemoguće precizno utvrditi iznos štete

Poručio je kako nije jednostavno uspoređivati elementarnu nepogodu u Gunji sa Zagrebom, s obzirom da je Zagreb puno kompleksniji s obzirom da je riječ o središtu grada, višestambenim zgradama, etažnom vlasništvu i nizu kompleksnih pravnih pitanja.

„Zbog toga nam je potreban zakon, a i jedno vrijeme da se taj zakon pripremi, prihvati i precizno identificiramo nositelje zadaća u provedbi”, pojasnio je.

Odgovarajući na pitanje o procjenama štete, Plenković je kazao kako trenutno, kao odgovoran političar, ne može špekulirati s iznosima sredstava.

Gradonačelnik Bandić se u izjavi novinarima zahvalio svima koji od nedjelje 22. ožujka aktivno sudjeluju u sanaciji grada, poručivši kako trenutnu situaciju možemo riješiti samo zajedno: „Ovu utakmicu ćemo dobiti, ostat će iznad vode oni koji budu imali snage, dobrote, razboritosti, strpljenja, solidarnosti i zajedništva“.

Najavio je kako će dosadašnji volonterski rad prerasti u osmišljen i sistematski pristup kroz formiranje novog Sektora za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata u okviru Gradskog ureda za izgradnju Grada.

„Ovaj proces će trajati i narednih 10 godina, a razlog je neodržavanje i neulaganje u vlastitu imovinu“, zaključio je te istaknuo da će Grad pomoći koliko bude mogao, što uključuje i eventualno davanje slobodnih gradskih stanova na korištenje.

„Jedino što sam mogao kroz ovih 20 godina je apelirati na ljude i ponuditi im 80 posto sredstava da obnove svoja pročelja i krovišta. Prijavilo ih se samo 383. Ništa drugo nisam mogao. Kad je riječ o kulturnim i drugim institucijama, Grad će obnoviti svoju imovinu u Gornjem i Donjem gradu, sukladno postojećim zakonima“, rekao je zagrebački gradonačelnik te objasnio kako će država obnoviti svoje objekte, a privatni vlasnici svoje nekretnine. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni