Plenković: Hrvatska i Bugarska na europskom planu imaju slične prioritete

Plenković: Hrvatska i Bugarska na europskom planu imaju slične prioritete

(Foto: vlada.gov.hr)

Predsjednik bugarske Vlade izrazio je zadovoljstvo što se tijekom njegovog boravka u Zagrebu na Budneku otkriva spomenik bugarskom piscu Ivanu Vazovu, čiji je roman Pod jarmom preveden na hrvatski jezik

U jednodnevnom službenom posjetu Zagrebu i Hrvatskoj u subotu je boravio predsjednik Vlade Republike Bugarske Boyko Borissov s kojim se u Banskim dvorima sastao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Tijekom sastanka razgovaralo se o bilateralnim odnosima i mogućnostima jačanja gospodarskih veza, kao i o suradnji u okviru Europske unije, njezinom daljnjem proširenju.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zaželio je bugarskom predsjedniku Vlade dobrodošlicu u Zagreb te mu zahvalio na odličnoj organizaciji summita u Sofiji između zemalja Europske unije i država jugoistočne Europe, odnosno zapadnog Balkana. Podsjetio je da se prvi takav summit održao u Zagrebu 2000. godine, a 2003. godine u Solunu te se na njegovo ponovno održavanje čekalo 15 godina.

„Hrvatska i Bugarska imaju odlične odnose, unapređujemo i gospodarsku suradnju. Prije nekoliko dana u okviru međunarodnog konzorcija naša tvrtka Končar je potpisala važne ugovore o obnovi hidroelektrana u Bugarskoj, što je još jedan primjer unaprijeđenja investicija i ekonomske suradnje“, istaknuo je premijer Plenković. Izrazio je zadovoljstvo što na europskom planu Bugarska i Hrvatska imaju slične prioritete, obje su usmjerene na ispunjavanje kriterija za ulazak u schengensku zonu, dok je članstvo u eurozoni zajednička ambicija obaju država.

„Hrvatska i Bugarska će se međusobno podržavati i surađivati kao i dosada. U partnerskom duhu pozicionirat će se unutar Europske unije i nastaviti sigurnosnu suradnju u okviru Sjeveroatlanstskog saveza. Ovaj posjet pridonio je intenziviranju naše suradnje”, rekao je Plenković. Zahvalio je premijeru Borissovu što je posjetio Zagreb i Hrvatsku.

Predsjednik bugarske Vlade izrazio je zadovoljstvo što se tijekom njegovog boravka u Zagrebu na Budneku otkriva spomenik bugarskom piscu Ivanu Vazovu, čiji je roman Pod jarmom preveden na hrvatski jezik.

Smatra kako je to lijepa gesta s hrvatske strane te je zahvalio na tome predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću. Spomenuo je kako je 24. svibnja bugarska delegacija, zajedno s makedonskom bila kod pape u Rimu, gdje se nalazi spomenik ovog velikog bugarskog pisca. Dodao je kako će papa posjetiti Bugarsku i Rumunjsku što će doprinijeti stabilnosti na Balkanu.

Upozorio je na probleme na Balkanu koje je počela rješavati i Bugarska za vrijeme svog predsjedanja Europskom unijom te je uvjeren da će se problemi nastaviti rješavati kada i Hrvatska bude predsjedala EU-om.

“Bez potpore Hrvatske ne možemo dalje. Uvijek smo imali dobru potporu s hrvatske strane. Bugarska i Hrvatska su stabilne države na Balkanskom poluotoku i nastavit ćemo i dalje tako“, poručio je Borissov.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni