Plenković: Danas jačamo institucije koje moraju ulijevati povjerenje građanima

Plenković: Danas jačamo institucije koje moraju ulijevati povjerenje građanima

“Uz potporu cijelog hrvatskog naroda i branitelja ostvaren je ključni cilj slobodne, samostalne i neovisne države“, istaknuo je Plenković. Dodao je kako se taj cilj nastavlja 30 godina kasnije. “U tom pogledu preda nama su zadaće jačanja gospodarskog rasta i jačanja svih institucija, njihove neovisnosti i samostalnosti, da budu snažne bez ikakvih upliva i da ulijevaju povjerenje građana“, rekao je Plenković

Ivana Vranješ

U povodu Dana neovisnosti državni vrh je u ponedjeljak položio vijence i zapalio svijeće na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Zajednički vijenci predsjednice Republike, predsjednika premijera Vlade i predsjednika Hrvatskog sabora položeni su kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i na zajedničoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Vijence je položilo i svijeće zapalilo i izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milananom Bandićem te izaslanstvo HDZ-a predvođeno predsjednikom Gradskog odbora HDZ-a i predsjednikom zagrebačke Gradske skupštine Andrijom Mikulićem.

U izjavi novinarima predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao kako se na Dan neovisnosti prisjećamo vremena kada je Hrvatski sabor donio odluku o raskidu svih državno-pravnih veza sa bivšom državom i to samo dan nakon što je agresorska JNA raketirala Banske dvore.

„Ta odluka je bila prijelomna u procesu osamostaljivanja Republike Hrvatske i ključni preduvjet za međunarodno priznanje koje je uslijedilo tri mjeseca kasnije. To je bilo vrijeme Domovinskog rata, obrane, velikog nacionalnog entuzijazma, državništva dr. Franje Tuđmana. Uz potporu cijelog hrvatskog naroda i branitelja ostvaren je ključni cilj slobodne, samostalne i neovisne države“, istaknuo je Plenković. Dodao je kako se taj cilj nastavlja 30 godina kasnije, ovaj put ukorijenjen u europski i transatlantski kontekst i ciljeve koje je Hrvatska strateški ostvarila prije pet, odnosno 10 godina.

“U tom pogledu preda nama su zadaće jačanja gospodarskog rasta, boljeg standarda života svih hrvatskih ljudi i jačanja svih institucija, njihove neovisnosti i samostalnosti, da budu snažne bez ikakvih upliva i da ulijevaju povjerenje građana“, rekao je Plenković. Naglasio je kako puno treba toga još napraviti i da će u tome Vlada u narednom razdoblju ustrajati.

Dan neovisnosti je čestitao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Između ostalog, rekao je kako je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odigrao presudnu ulogu u stvaranju hrvatske države uz hrvatske branitelje i sve one koji su se hrabro borili i poginuli u Domovinskom ratu

Osvrnuo se i na ulogu Hrvatskog sabora u donošenju odluke o prekidu svih državno-pravnih sveza s Jugoslavijom prije 27 godina.

„Kao i uvijek u povijesti Sabor je bio to tijelo, taj temelj koji se brinuo o suverenosti, o interesu hrvatske države i hrvatskog naroda i zato s ponosom obilježavamo ovaj današnji dan“, istaknuo je Jandroković.

Čestitajući Dan neovisnosti predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba i predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić je rekao kako je na današnji dan donesena povijesna odluka.

„Hrvatska je proglasila svoju suverenost, samostalnost, neovisnost. Hrvatski branitelji su poštivali odluku hrvatskog naroda, išli su u obranu, oslobođenje i izgradnju hrvatske države i na tome im hvala. Ovo je prilika da ih se prisjetimo, ne samo danas, nego svaki dan. Da nije bilo hrvatskih branitelja, vojske i hrvatske policije ne bi bilo niti hrvatske države“, poručio je Mikulić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni