Plenković apelirao na građane da ne stvaraju zalihe namirnica zbog korona virusa

Plenković apelirao na građane da ne stvaraju zalihe namirnica zbog korona virusa

(Foto: Vlada RH)

Vlada je na sjednici u četvrtak između 12 točaka dnevnog reda razmotrila i poduzete mjere na suzbijanju pojave korona virusa u Hrvatskoj.

Informacije o aktualnom stanju i poduzetnim mjerama iznio je ministar zdravstva Vili Beroš. U svom izlaganju detaljno je opisao kronologiju poduzetih mjera Vlade i Ministarstva zdravstva u sprečavanju korona virusa u Hrvatskoj. Spomenuo je stavljanje u pripravnost određene zalihe zaštitne opreme, donošenje odluke o osnivanju selektivne karantene na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, donošenje odluke o interventnoj nabavi dodatnih devet respiratora za moguće potrebe intenzivne skrbi o oboljelima te pokretanje Stožera civilne zaštite.

Ministar Beroš je podsjetio da se zaraza korona virusom proširila u 37 zemalja te je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije na 26. veljače bilo 82.183 oboljelih, od čega 3684 iz Kine. Što se tiče Europe najviše je oboljelih u Italiji, njih 400 dok je u Hrvatskoj zasad troje oboljelih.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je istaknuo kako je ministar Beroš dao jednu kronologiju koja pokazuje da je Vlada od prvih informacija o mogućnosti nastanka pandemije korona virusa smišljeno i kontinuirano provodila mjere.

„Aktivirani su i Stožeri civilne zaštite po županijama, po modelu kako je organiziran i Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, kako bi u potpunosti bili koordinirani kad je u pitanju poduzimanje mjera i informiranje javnosti”, istaknuo je ministar Božinović.

Ministar turizma Gari Cappelli osvrnio se na situaciju u turizmu vezano uz širenje korona virusa. Naglasio je da je u Hrvatskoj trenutno 24.500 turista, oko 3 % više nego prošle godine u isto vrijeme.

„Još uvijek se ne osjeća veći pad broja turista s istočnih tržišta – Kine i Južne Koreje. U siječnju smo imali rast broja kineskih turista za 70 %, a u veljači pad turista 60 %“, izjavio je Cappelli.

Vlada je na sjednici odobrila sredstva na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu Klinici za infektivne bolesti „dr. Fran Mihaljević“ za financiranje nabave devet uređaja za umjetnu ventilaciju kako bi se osigurali nužni preduvjeti za sprečavanje daljnjeg širenja i liječenje COVID 19 virusa. Riječ je o iznosu od 2,25 milijuna kuna.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je zahvalio ministrima Božinoviću i Berošu, kao i svim službama na njihovom angažmanu na sprečavanju širenja korona virusa u Hrvatskoj.

„Naš cilj je osigurati zdravstvenu sigurnost sugrađana. Stožer civilne zaštite kojeg smo aktivirali koordinira sve aktivnosti, nastavit će svakodnevno se sastajati i izvještavati javnost. Uz aktivnosti na nacionalnoj razini bio je susret i sa šefovima županijskih stožera civilne zaštite. Tako da su na razini Republike uključeni svij koji trebaju svi koji trebaju biti uključeni“, izjavio je Plenković. Dodao je kako je u Hrvatskoj zasad troje zaraženih te je ustvrdio da je javnozdravstvena situacija pod kontrolom i nema mjesta panici.

Apelirao je na sugrađane da ne stvaraju ekstra zalihe i ne odlaze u nabavke u kojima nestaju namirnice s polica trgovina. „Živite normalno. Sve službe koje trebaju djelovati će djelovati i s te strane molim da budemo smireni i odgovorni“, rekao je Plenković. Naglasio je da je Hrvatska prepoznala situaciju na vrijeme i sada je najvažnija zadaća zdravstvenih djelatnika, ali i ostalih službi.

„Mi ćemo, osobito ovi gospodarski resori, voditi računa o tome da imamo na umu na koji način se nositi zasada nepredvidljivim efektima ovakve okolnosti koja se naziva svojevrsnim vanjskim ili ekstremnim šokom, ali naš cilj je da minimaliziramo bilo kakve negativne posljedice. No bit ćemo oprezni“, poručio je Plenković.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni