Plave građevine za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

Plave građevine za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

Zagreb će u plavo osvijetliti fontane uz Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu te se tako pridružiti brojnim svjetskim gradovima u obilježavaju ovog važnog datuma

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, Savez udruga za autizam Hrvatske organizira niz promotivnih aktivnosti na glavnim gradskim trgovima s ciljem opće svijesti javnosti i senzibiliteta, te aktivnije uključivanje nadležnih Ministarstava i drugih tijela u rješavanje problema osoba s autizmom.

Središnji događaj održavat će se na zagrebačkom Trgu bana Jelačića gdje će od 10 do 17 sati biti postavljeni štandovi Saveza udruga za autizam. U podne će djeca u zrak pustiti simbolične plave balone s natpisom “Autizam 12000”.

Kako bi se i vizualno ukazalo na specifičnosti poremećaja iz autističnog spektra i potrebe ove osjetljive skupine gradovi diljem svijeta osvjetljavaju svoje znamenite građevine plavim svijetlima. Ove godine pridružit će im se i Čakovec, Zadar, Osijek, Rijeka, Nova Gradiška  te Zagreb.

Zadar će osvijetliti poznatu crkvu sv. Donata, Zagreb fontane u neposrednoj blizini Gradskog poglavarstva i Nacionalne sveučilišne knjižnice, a Rijeka kazalište HNK Ivana pl. Zajca.

Uz to, upravna zgrada kompanije INA bit će ukrašena zastavom sa simbolom Svjetskog dana autizma, a na benzinskim postajama diljem Hrvatske dijelit će se informativni leci.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu se obilježava diljem svijeta od 2008. godine, kada je 02.04. uvršten u kalendar Svjetskih dana Ujedinjenih naroda. (I.C.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni