Platforma za edukaciju o plastici i gumi

Platforma za edukaciju o plastici i gumi

Kao predstavnica Udruženja industrije plastike i gume te predstavnica Europskog udruženja proizvođača plastike – PlasticsEurope, čestitam inicijatorima Plastičarskog kutka kao i svim sadašnjim i budućim autorima koji će svojim znanjem i iskustvom pridonijeti ovoj platformi

U Hrvatskoj gospodarskoj komori, Sektor za industriju djeluje već niz godina Udruženje industrije plastike i gume. Udruženje kroz mnogobrojne aktivnosti nastoji na razne načine pomoći svojim članicama. Stoga Udruženje pozdravlja inicijativu da se započne s izdavanjem Novosti iz Plastičarskog kutka (.pdf). U kojem će biti zastupljena i guma.

Plastika i guma, često zvani i polimerni materijali, zahvaljujući dobrim kemijskim i mehaničkim svojstvima te jednostavnošću oblikovanja postali su sveprisutni u svim granama gospodarstva, i u svakodnevnom životu. Rabe se u ambalaži, transportu, građevini, sportu, obnovljivim izvorima energije te sve više i u medicini. Pritom treba trajno imati na umu da je EU direktivom od lipnja 2019. riječ plastika zajedničko ime za fosilnu plastiku i bioplastiku.

Na temelju inovacija i tehnološkoga razvoja, plastika i guma pomažu u rješavanju niza poteškoća s kojima se suočava svijet, pa i naše društvo. Primjerice, laganim i inovativnim materijalima u automobilima ili zrakoplovima štedi se gorivo i smanjuju se emisije CO2. Izolacijski materijali visoke djelotvornosti pomažu uštedi energenata potrebnih za grijanje i hlađenje prostora. Plastika u ambalaži osigurava zdravstvenu sigurnost hrane i produljuje vijek trajanja proizvoda, što dovodi do smanjenja količine otpada od hrane. U kombinaciji s 3D tiskom, bioplastika omogućuju mnoge medicinske inovacije koje spašavaju ljudske živote.

No tako raširena upotreba plastike i gume na sve brojnijim područjima, istrošeni plastični i gumeni proizvodi stvaraju velike količine otpada. O tome se desetljećima nije vodila briga niti su se pokretale akcije za sprečavanje nastanka i održivo gospodarenje tim otpadom. Europska unija, suočena s problemom klimatskih promjena i ogromnim količinama otpadnih plastičnih i gumenih proizvoda, nastoji zakonskim propisima pomoći riješiti problem. Nova EU legislativa zahtijeva promjenu načina poslovanja, ali i navika potrošača. Postavila je ciljeve koje moraju ispuniti države članice i sama industrija. Nagomilane probleme nije lako riješiti, stoga nova legislativa predstavlja izazov za cjelokupno društvo.

U siječnju 2018. Europska komisija donijela je Europsku strategiju za plastiku u kružnom gospodarstvu, koja predstavlja temelj novog gospodarstva u području plastike. Pritom se proizvodnjom plastike i razvojem plastičnih proizvoda u potpunosti poštuju potrebe za ponovnom upotrebom, popravkom i raznim oblicima oporabe, mehaničkim i kemijskim recikliranjem, razvijaju i promiču održiviji materijali i proizvodi. Na taj način želi se ostvariti viša dodana vrijednost i blagostanje u Europi te potaknuti inovacije.

Prilika da i struka kaže svoju riječ

Strategija predstavlja i izazov i priliku, koju i Hrvatska treba iskoristiti na najbolji način za okoliš, ali i za gospodarstvo. Problem nezbrinutoga plastičnog i gumenog otpada bitno će utjecati na budućnost te industrije. Istovremeno će potaknuti i promjene ponašanja u društvu općenito, za što se što prije trebamo pripremiti. Kako bi se ispunio zahtjev europske Strategije za plastiku o vraćanju plastičnog otpada koji se može reciklirati natrag u proizvodnju, neophodna je suradnja svih dionika u lancu vrijednosti, za koju se zalaže i Udruženje za plastiku i gumu HGK-e.

Svjesni aktualnoga stava javnosti prvenstveno prema plastici, Novosti su prilika da svoju riječ kaže struka. Posebno je težište i na upoznavanju čitatelja s novostima iz svijeta. Vjerujem da će brojnošću svjetskih informacija i kritičkim osvrtom stručnih autora, pomoći edukaciji široke javnosti te omogućiti transfer zanimljivih informacija, poruka i saznanja.

Kao predstavnica Udruženja industrije plastike i gume te predstavnica Europskog udruženja proizvođača plastike – PlasticsEurope, čestitam inicijatorima Plastičarskog kutka kao i svim autorima, sadašnjim i budućim, koji će svojim znanjem i iskustvom pridonijeti ovoj platformi.

mr. sc Gordana Pehnec Pavlović, dipl. inž.
poslovna tajnica Udruženja industrije plastike i gume

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni