Plastika – činjenice

Plastika – činjenice

(Područje primjene plastičnih materijala prerađenih u Europi u 2018.)

U svijetu je 2018. godine proizvedeno 359 milijuna tona plastike, od čega gotovo 30 % u Kini. Udio Europe bio je 17 % ili oko 61 milijun tona.

U Europi je s plastikom na ovaj ili onaj način u 2018. bilo povezano gotovo 60.000 kompanija (proizvođača plastičnih materijala i prerađivača) s više od 1,6 milijuna zaposlenih. One godišnje generiraju više od 360 milijardi eura prihoda. Od generiranog prihoda gotovo 30 milijardi eura završi u proračunima država ili jedinica lokalnih samouprava kao javni novac.

Više od 15 milijardi eura viša je vrijednost izvezenih plastičnih materijala i proizvoda nego uvezenih u Europu. Od toga se 9,4 milijarde eura odnosi na vrijednost plastičnih materijala. Plastičarska je industrija sedma po visini dodane vrijednosti među industrijskim sektorima u Europi. To je usporedivo sa dodanom vrijednosti farmaceutske industrije i vrlo blizu kemijskoj industriji. Multiplicirajući efekt plastičarske industrije jest puta 2,4 na stvaranje BDP-a i gotovo puta 3 u stvaranju radnih mjesta.

Europski su prerađivači plastike u 2018. utrošili 51,2 milijuna tona plastičnih materijala, od čega je gotovo četvrtina prerađena u Njemačkoj. Najviše se, gotovo 40 %, prerađuju poliolefini (PP, PE-HD, PE-LD i PE-LLD). Gotovo 40 % materijala prerađeno je u plastičnu ambalažu koja uglavnom ima vrlo kratak životni vijek, te blizu 20 % u građevinske proizvode koji pak imaju dug životni vijek (prikazano slikom). Uporabni se vijek plastičnih proizvoda kreće od nekoliko dana do 50 godina pa i više.

Tijekom 2018, sakupljeno je 29,1 milijuna tona otpadnih plastičnih proizvoda zbog oporabljeno kako u Europi tako i izvan nje. Od prikupljenog plastičnog otpada oko 32,5 % je materijalno, a 42,5 % energijski oporabljeno. Još uvijek gotovo 30 % plastičnoga otpada u Europi završi na odlagalištima. Stoga je zadatak visokog prioriteta, eliminirati odlaganje plastičnoga otpada u cilju postizanja ciljeva kružnog gospodarstva.

(Plastics – the facts 2019, PlasticsEurope, Bruxelles, 2019., priredila: Gordana Barić)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni