Plastični otpad pretvaraju u naftu

Plastični otpad pretvaraju u naftu

Tvrtka Agilyx je suočena s mogućim zaustavljanjem proizvodnje nafte iz plastičnog otpada zbog niskih cijena nafte na tržištu

Američka tvrtka Agilyx iz savezne države Oregon je prva tvrtka u svijetu koja na učinkovit način reciklira sve vrste plastike i pretvara je u sirovu naftu kroz patentirani i ekološki koristan sustav.

Međutim, trenutno niske cijene nafte mogle bi prouzročiti da tvrtka Agilyx prestane pretvarati staru plastiku u crno zlato te da ode u vjetar više desetaka milijuna dolara uloženih u proizvodnju u nekoliko proteklih godina.

Umjesto proizvodnje sintetičkog ulja, tvrtka preispituje vlastite mogućnosti razgradnje otpada pirolizom, recikliranje polistirena (poznatijeg kao stiropor) u stiren monomer, a koji se može koristiti u proizvodnji novih proizvoda. Jer, zapravo, stiren je bitan međuproizvod u proizvodnji stiropora koji spada u vrlo važne sintetičke materijale. Unatoč postojećoj situaciji, tvrtka Agilyx se još uvijek nada da će pretvaranje stare plastike u naftu jednog dana biti ekonomski održivo.

Agilyx je u potrazi za alternativnim rješenjima budući da su niske cijene nafte zadale ozbiljan udarac recikliranju stare plastike. Dok su tradicionalni reciklatori suočeni s padom cijene recikliranoj plastici zato što su izravno ugroženi nižim cijenama smole, novoproizvedene plastike (plastika koja nije dobivena u reciklažnom postupku) kao i od niskim cijenama nafte, primjer tvrtke Agilyx je nešto drugačiji.

„Tvrtka u postupku pirolize, to jest termokemijske reakcije, reciklira različite vrste plastičnog otpada i pretvara ga u sintetičko ulje koje se prodaje rafinerijama. Pad cijena sirove nafte dodatno pritišće takav poslovni model“, kazao je Ross M. Patten, glavni izvršni direktor Agilyx-a.

„S našom tehnologijom i kroz postupak pirolize mi smo dosad vrlo uspješno proizvodili stiren monomer iz polisitrenskih proizvoda. Stoga smo sada u postupku modificiranja naše postojeće proizvodne jedinice za plastična goriva, i prilagodit ćemo ju za proizvodnju stiren monomera.“, pojasnio je Ross M. Patten.

Tvrtka Agilyx potrošit će manje od milijun dolara za promjenu i prilagodbu tehnologije. U tome im pomažu njihovi poslovni partneri, odnosno investitori. Novi model proizvodnje nudi nove mogućnosti.

Unatoč uvođenju promjena, Agilyx se još uvijek nada da će u konačnici pretvorba starog plastičnog otpada u naftu biti financijski isplativa.

Posao vezan uz proizvodnju nafte iz plastičnog otpada je definiram i time završen. Tvrtka čeka da dobije još neke od potrebnih dozvola za rad na sjeveroistoku savezne države Oregon. Agilyx također ima i sporazum o prodaji output-a svojih postrojenja rafinerijama. Ali, sve to otežava činjenica da je cijena nafte po jednom barelu veoma niska.

Što se tiče proizvodnje stiren monomera iz recikliranog polistirena, popriličan je interes za taj proizvod. Agilyx bi mogao ući na tržišta s proizvodom visoke reciklažne vrijednosti. Prema procjenama koje je učinila tvrtka, rezultati bi mogli biti vidljivi u sljedećih godinu dana, a prilagodba u novom procesu proizvodnje potrajat će oko 60 dana. Tvrtka trenutno zapošljava 30 ljudi, ali bi se taj broj mogao smanjiti s dolaskom promjena u njihovom poslovanju.

U Agilyx-u očekuju da će se moći snadbjevati s polistirenskim sirovinama iz više različitih izvora, uključujući i onu vrstu materijala koji se koristi u obnavljanju objekata, industrijskih tvrtki i slično. U tom smislu, uočeno je jedno određeno područje koje zahtijeva veću pozornost tako da će kemijski inženjeri Agilyx-a biti usredotočeni na taj dio. Tehnologija, to jest postupak pirolize u konačnici daje dobar i isplativ proizvod.

Tvrtka Agilyx je u zadnjih nekoliko godina privukla razne investitore koji su u posao uložili milijune dolara, uključujući i Richarda Bransona, britanskog svima znanog poslovnog čovjeka, vlasnika brenda Virgin – Virgin grupe koja se sastoji od 350 kompanija. (M. F. / Plastic News)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni