Plastični otpad će se odvoziti jednom tjedno

Plastični otpad će se odvoziti jednom tjedno

Odvoz plastike od idućeg tjedna obavljat će se jednom na tjedan, a radnike kojih manjka na operativnim poslovima, Čistoća će nadomjestiti novima, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare održanoj na Zagrebačkom velesajmu.

Dio radnika će stići nakon reorganizacije Zagrebačkog holdinga, dok će za druge biti raspisan javni natječaj.

Na konferenciji u prostorijama Zagrebačkog inovacijskog centra predstavljen je digitalni sustav sakupljanja komunalnog otpada te novi nadzemni boksovi za spremnike.

Naime, uz uvođenje naplate odvoza otpada po količini i kažnjavanja onih koji svoj otpad ne žele odlagati na propisan način, Grad Zagreb provodi i proces digitalizacije Čistoće. Radi se o aplikaciji koja pomaže radnicima Čistoće u lociranju spremnika za otpad, a u bliskoj budućnosti će omogućiti optimizaciju odvoza otpada na području Zagreba.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je rekao da su do sada mapirali 100 tisuća spremnika diljem grada, a ti će podaci kasnije pomoći da se optimiziraju rute odvoza kako bi se s istim brojem vozila i radnika postigao bolji učinak.

Govoreći o boksovima sa spremnicima za otpad, rekao ja kako je ideja da boksovi budu tipiziranog izgleda, ali različitih dimenzija, sukladno potrebama stanara višestambenih zgrada.

Najmanji boks imao bi dva, a najveći četiri odjeljka u oke bi stali spremnici od 1100 litara ili kante zapremnine 240 litara. Dizajn je osmišljen da bude nenametljiv te da se spriječi širenje neugodnih mirisa, kazao je Tomašević. Osmišljeni su tako da se otpad u spremnike može odlagati bez da se spremnici izvlače iz boksa. Boksovi će biti pod ključem, a radnici Čistoće će imati univerzalni ključ uz pomoć kojeg e moći pristupati svim spremnicima na području grada. Građani će, s druge strane, moći otključati samo svoj boks.

Izgled boksova sa spremnicima za otpad

Tomašević je najavio i da bi do kraja godine na javnim površinama trebalo biti novih 5000 spremnika za odlaganje plastike. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni