Plastični kitovi puni plastike

Plastični kitovi puni plastike

(Foto: www.facebook.com/greenpeace.hr)

Plastika nema alternative!

Greenpeace Hrvatska održao je u srijedu kampanju s ciljem podizanja svijesti o tome da mora i bića koja u njima žive trpe posljedice onečišćenja plastikom za jednokratnu upotrebu. Tik do spomenika bana Josipa Jelačića aktivisti Greenpeacea predstavili su šestmetarsku skulpturu kitova koji izranjaju iz mora prepunog plastičnog otpada. Plasični kitovi na Trgu su se »nasukali« nakon što su doputovali iz Italije.

Kitovi su načinjeni od plastike za jednokratnu uporabu. Bili su izloženi samo 17.10. 2018. A trebalo bi znati čine je presvučen pod na koje je to sve bilo izloženo. Svakako nekim polimerom. Greenpeace se zalaže da kada idemo na kotlovinu ponesemo sa sobom porculanski tanjur (ne raspada se nikada), papirnati ubrus (a što je sa sječom stabala?) da se njime obrišemo i stavimo u pamučnu torbu. No istovremeno treba znati da proizvodnja pamuka troši 25 % svih pesticida (prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije). Toliko o ovoj »ekološkoj« akciji.

Još jednom podsjećamo da za zagađanje mora nije kriva plastika i njeno korištenje, već ljudski faktor, odnosno pojedinci ili skupine koji je odbacuju tamo gdje joj nije mjesto. Inače se radi o vrlo prihvatljivom materijalu koji se može reciklirati (ponovno upotrijebiti).

A što je zamjena za plastiku? Papirnata, staklena, platnena i metalna ambalaža. Na temelju svih analiza, navedeni zamjenski materijali bitno više opterećuju okoliš.

Više o temi: https://zg-magazin.com.hr/plastika-nema-alternative/

(ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni