Plastična ambalaža je ekološkija od ostale

Plastična ambalaža je ekološkija od ostale

Novi izvještaj pod naslovom Examining Material Evidence – The Carbon Fingerprint, naglašava važnost plastike kao materijala u usporedbi s alternativama pri ispitivanju emisija ugljika, prenosi Bioplastic News.

Istraživanje kojim se analiziralo utjecaj alternativne ambalaže na okoliš tijekom njenog životnog vijeka naručila je francuska transnacionalna tvrtka Veolia. Rezultate istraživanja danas je objavio londonski Imperial College.

Općenit je zaključak da plastika može osigurati najnižu emisiju ugljika od dostupnih materijala. Pod uvjetom da se pravilno reciklira, što je u suprotnosti s trendom odmicanja od plastike u sve većem broju scenarija.

Samo 2 % Britanaca vjeruje da plastika razvija tijekom proizvodnje, upotrebe i recikliranja najmanje stakleničkih plinova. Stvarnost je drugačija. U većini slučajeva, glavne alternative za pakiranje proizvoda, uključujući karton, staklo, čelik i aluminij, ispuštaju više stakleničkih plinova nego plastika, zaključuje se u izvještaju.

Npr. da su sve boce na svijetu načinjene od stakla umjesto od plastike emisija ugljika bi se povećale za ekvivalent 22 velike elektrane na ugljen. No to ne znači i da postoje i obrnuti slučajevi – kad je ekološki pogodnije koristiti staklenu ambalažu, kao što je npr. slučaj s lokalnim lancima opskrbe mlijekom u Velikoj Britaniji.

Ključ za ograničavanje utjecaja na okoliš i emisije ugljika je smanjenje ambalaže, ponovna upotreba, optimiranje recikliranog sadržaja i učinkovito gospodarenje otpadom kako bi se ambalaža tretirala na kraju njezinog životnog vijeka. Važno je i da recikliranje ima prednost pred novom proizvodnjom. (B. J.)