“Plastičarski kutak” – nova rubrika na portalu ZG-magazin

“Plastičarski kutak” – nova rubrika na portalu ZG-magazin

Plastika je na mnogim područjima postala najzeleniji materijal današnjice. Bez gume nema primjerice, suvremenog prometa ili dobrog dijela sporta.

Godine 1951. svjetska proizvodnja plastike bila je 1,5 milijuna tona, a 330 milijuna tona 2016. ili 220 puta više.

Hrvatska bila je predvodnica proizvodnje plastike u bivšoj državi, s jednim izuzetkom, danas je ugašena. To je rezultiralo i nizom prestanka rada i objava s područja plastike i gume. Poslije pola stoljeća, prestalo je radom vrlo uspješno Društvo za plastiku i gumu, poslije 35 godina uspješne objave prestao je izlaziti časopis Polimeri. Ugašen je i rado čitani portal Plastično je fantastično.

Time je hrvatska javnost, a posebno zainteresiraniji za to područje, ostali bez stručnih izvora informacija. Nasuprot tome, tiskovine i portali prepuni su senzacionalističkih tekstova o štetnosti plastike. Upravo suprotno, plastika spada u skupinu »zelenijih« materijala današnjice. Islužene proizvode moguće reciklirati i ponovno upotrijebiti. Odnosno, od tih materijala moguće je proizvesti energiju.

Portal ZG-magazin stoga je odlučio da uz pomoć vrsnih poznavatelja upoznaje javnost sa stručnim osvrtima na najnovija događanja na tom važnom području ljudske svakodnevice. Stoga uvodi posebnu stranicu »Plastičarski kutak« na kojoj će se komentirati najnoviji događaji.

U prvom tekstu koji slijedi donosimo temu Strategija razvoja plastike, kao dio prijelaza prema kružnom gospodarstvu.

Komentari su zatvoreni