Plastičari i „Zeleni“ potpisuju pismo namjere o suradnji

U svrhu razmatranja problema cjelokupnog plastičnog i gumenog otpada Društvo za plastiku i gumu i Zelena lista odlučile su potpisati Pismo namjere o suradnji na područjima od zajedničkog interesa

Društvo za plastiku i gumu u četvrtak 22. studenoga organizira savjetovanje „Bioplastika“. Savjetovanje će se održati na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10000 Zagreb u Plavoj dvorani. Skup se održava pod pokroviteljstvom Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i uz novčanu potporu Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta RH.

Posuđe od bioplastike

U svrhu razmatranja problema cjelokupnog plastičnog i gumenog otpada Društvo za plastiku i gumu i Zelena lista odlučile su potpisati Pismo namjere o suradnji na područjima od zajedničkog interesa. Za svaku akciju, potpisnici će zajednički sastaviti prioritetni plan i program rada o pojedinim zadatcima vezanim uz područje suradnje. S rezultatima istraživanja upoznat će zajednički zainteresiranu javnost i putem svojih specijaliziranih kanala. Pritom će naglašavati zajedničke stavove i obrazlagati različitost stavova.

Zašto skup o bioplastici?

Valja pozdraviti trajni porast primjene bioplastike kao dijela cjelokupne plastike. Ta je plastika još uvijek količinski ispod 1 % svjetske proizvodnje plastike, ali će tijekom vremena dobivati na važnosti kvalitativno i kvantitativno. Stoga se valja pravodobno priključiti trendovima. Društvo kao organizator želi ponovno pionirski djelovati u predstavljanju te skupine plastike.

S obzirom na stvaran broj zaposlenih koji se bave sustavno tim plastičnim materijalima, ovo prvo savjetovanje programski će pretežno ispuniti pozvani predavači. Osnovna je svrha u prvoj fazi da se potakne sustavno praćenje područja kako bi se stvorili vlastiti kriteriji prosudbe o prednostima i nedostatcima ove plastike na osnovi, u pravilu uzgojina. To je tim važnije, jer veliki proizvođači zvučnih imena, vlasnici istaknutih kompanija nameću trend „sve od bioplastike“.

Osim toga, treba se upoznati s novim materijalima, certificiranjem proizvoda na osnovi biomase, te njihovom oporabom, koja uključuje i recikliranje. Posebna pozornost bit će posvećena činjenici da bioplastika može biti i razgradljiva. Svrha je savjetovanja sveobuhvatni prikaz stanja i perspektiva na području bioplastike, od ideje o tim materijalima do oporabe istrošenih proizvoda.

Želja je organizatora da savjetovanje bude i prigoda susreta, razmjene iskustava i uspostave što bolje suradnje među stručnjacima i znanstvenicima iz gospodarstva, sa sveučilišta i instituta, iz zemlje i inozemstva.

Predavači:

Maja Rujnić-Sokele, Sveučilište u Zagrebu, FSB, Zagreb: Bioplastika

Đurđica Španiček, Sveučilište u Zagrebu, FSB, Zagreb: Bioplastika – novi ili stari materijali?

Petra Horvat, Andrej Kržan, National Institute of Chemistry, Ljubljana: Standardization and cerfitication of bioplastics

Gordana Barić, Sveučilište u Zagrebu, FSB, Zagreb: Bioplastika u svijetu i Hrvatskoj – ekonomski pokazatelji

Gordana Pehnec-Pavlović, HGK Zagreb, Stanje plastičarske industrije u RH

Igor Čatić, Sveučilište u Zagrebu, FSB, Zagreb: Mjesto bioplastike u novoj sistematizaciji materijala

Ana Marija Grancarić, Ivona Jerković, Anita Tarbuk, Sveučilište u Zagrebu ,TTF, Zagreb: Bioplastika u tekstilu

Sanja Perinović, Kemijsko tehnološki fakultet, Split: Modifikacija svojstava poli(L-laktida)

Mladen Šercer, Damir Godec, Ivana Radić Boršić1, Sveučilište u Zagrebu, FSB, 1EcoCortec d.o.o.: Razvoj i primjena vodorazgradljive folije – projekt MarineClean (zg-m)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni