Planiraju se zajednički pilot-projekti Mainza i Zagreba

Planiraju se zajednički pilot-projekti Mainza i Zagreba

Državna tajnica Schmitt smatra kako bi pilot-projekt suradnje na području strukovnog obrazovanja bio na dobrobit obiju strana jer u Njemačkoj nedostaje praktikanata koji bi se obrazovali u obrtničkim poduzećima kao buduća stručna snaga, dok Hrvatska ima problem s nezaposlenošću

Delegacija iz prijateljskog Grada Mainza jutros je stigla u Gradsku upravu. U njoj su, uz studente Sveučilišta Johannes Guttenberg, bili: državna tajnica Ministarstva gospodarstva, prometa, poljoprivrede i vinogradarstva savezne pokrajine Porajnje-Falačka Daniela Schmitt, počasni konzul Republike Hrvatske i predsjednik Njemačko-hrvatskog društva Richard Patzke te potpredsjednik Njemačko-hrvatskog društva Vladimir Hruška.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majić je nakon sastanka istaknula da Grad Zagreb već 50 godina ima uspješnu suradnju s Gradom Mainzom, a koja će se u budućnosti konkretizirati s nekoliko pilot-projekata. Grad Zagreb će uključiti Zagrebački inovacijski centar – ZICER kako bi se vidjelo je li moguća suradnja između razvojnih tvrtki.

Državna tajnica Daniela Schmitt je rekla kako su se složili da treba osnažiti suradnju Zagreba i Mainza na području strukovnog obrazovanja, odnosno dualnog sustava obrazovanja koje u Njemačkoj funkcionira već dugi niz godina pa se s pomoću pilot-projekata proširio na druge europske regije.

»Zaključili smo da bi takav pilot-projekt bilo dobro realizirati i s Gradom Zagrebom, a na dobrobit obiju strana jer u Njemačkoj nedostaje praktikanata koji bi se obrazovali u obrtničkim poduzećima kao buduća stručna snaga, dok Hrvatska ima problem s nezaposlenošću mladih«, naglasila je državna tajnica Schmitt.

Počasni konzul RH Patzke je rekao da mu je drago što je ponovno u Gradu Zagrebu koji s Gradom Mainzom surađuje dugi niz godina.

»Danas smo razgovarali o problemima s kojima se trenutno bavimo u Njemačkoj. Nedostaje nam domova za stare i nemoćne osobe te osoblje koje bi u njima radilo. Razmatrali smo moguća rješenja te smo dogovorili susret hrvatskih stručnjaka s njemačkim kolegama kako bi im ovu temu približili«, kazao je Patzke.

Susret predstavlja nastavak dugogodišnje suradnje između gradova Zagreba i Mainza na području obrazovanja koja, između ostalog, obuhvaća razmjenu studenata. (zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni