Planira li se Hrvatska osim Brodarskog instituta odreći i svog mora?

Planira li se Hrvatska osim Brodarskog instituta odreći i svog mora?

(Podmornice klasa Una i Heroj projektiane su u zagrebačkom Brodarskom institutu)

»Odgovorite nam kako se osjećate kao Premijer države koja ima more a odriče se Brodarskog instituta, milijunske opreme koju nema niti jedna država Europske unije i vrhunskih stručnjaka koji sa samo dva projekta vraćaju Institut na noge«, stoji u otvorenom pismu predsjedniku Vlade Plenkoviću

Udruga građana Siget u četvrtak je uputila otvoreno pismo predjesnu Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću u kojem od njega traže odgovor zbog čega se država odriče Brodarskog instituta u Zagrebu.

Njihovo pismo ovdje prenosimo u cijelosti:

 JAVNO PISMO PREMIJERU ANDREJU PLENKOVIĆU

Poštovani Premijeru Plenkoviću,

Molim Vas da nam odgovorite zbog čega se Vlada RH odriče Brodarskog instituta, institucije koja je 2015. godine proglašena pravnom osobom od strateškog i posebnog interesa za RH.

Brodarski institut ove godine, točnije 18. 06. obilježava 70. obljetnicu postojanja. Žalosno je da će obljetnicu „ukrasiti” privatizacija i stambeno-poslovni objekti na zelenim parcelama koje su vrijedni djelatnici sve te godine održavali i donosili raznoliko bilje iz svih dijelova svijeta.

Mi, stanovnici naselja Siget, zovemo taj dio »Botanički vrt Novog Zagreba«.

Od 1992. godine Brodarski institut je trgovačko društvo u vlasništvu države i bio je u nadležnosti tri ministarstva (Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva i Ministarstva obrane) i bez obzira što je tih godina Institut svim svojim kapacitetima dao veliki obol u obrani Hrvatske, počeo je padati u dugove i rapidno propadati, pri čemu ga je ta ista država koju je branio izdala lošom politikom i neulaganjem.

Djelatnici Instituta su u nekoliko navrata javno upozoravali na malverzacije Nadzornog odbora i direktora, ali nitko nije želio čuti.

Pokojni predsjednik Franjo Tuđman je prilikom zadnjeg posjeta Institutu rekao ljudima: »Čuvajte Brodarski!«

Nisu ga mogli sačuvati jer se već onda znalo da Brodarski ima veliki problem. Izgrađen je u sistemu koji su neki toliko mrzili da su odlučili uništiti sve što imalo ima socijalni karakter.

Udruga građana Siget je u 11.-om mjesecu 2017. godine cijeli slučaj prijavila na DORH i Uskok.

Ovih dana se čeka izdavanje građevinske dozvole privatnom investitoru za izgradnju stambeno-poslovnog objekta na zelenim parcelama Brodarskog instituta, a bageri već na veliko ruše i kopaju, mada ta ista dozvola još nije dobivena.

Odgovorite nam kako se osjećate kao Premijer države koja ima more a odriče se Brodarskog instituta, milijunske opreme koju nema niti jedna država Europske unije i vrhunskih stručnjaka koji sa samo dva projekta vraćaju Institut na noge.

Ali vjerojatno već postoji neki Institut izvan granica naše države, koji će nam masno naplaćivati svoje usluge, koje smo mi trebali naplaćivati drugima.

Ako se odričete Brodarskog instituta kao institucije od velikog strateškog značenja, planirate li se u skoroj budućnosti odreći i mora?

Udruga građana Siget

Brodarski naučni institut osnovan je 1948. sa sjedištem u Zagrebu (Foto: www.hrbi.hr/index.php)

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni