“Plan gospodarenja otpadom ne može se donositi ispod stola”

“Plan gospodarenja otpadom ne može se donositi ispod stola”

Sandra Švaljek smatra da postavljanje kompostane u Brezovici nije bilo prema demokratskim načelima i standardima. Drži da građani nisu dobili informaciju o tehnologijama i obradi materijala te što će se sve ondje primjenjivati

Matej Knežević

U prepunoj dvorani osnovne škole u Brezovici održana je, u subotu, tribina protiv izgradnje kompostane. Mještani su nam kazali da su razočarani kako se Grad odnosi prema njima. Ispred inicijative gradske četvrti Brezovica govorila je Zdravka Kozić, članica udruge Obraz. Poručila je da su se ovdje okupili kako bi građani građanima iz gradske četvrti Brezovica i Grada Zagreba jasno objasnili što se ovdje sprema raditi te odlučno reći ne izgradnji kompostane u njihovom kraju. Smatra to riješenje nije stručno utemeljeno, nije stručno odabrana kao lokacija i koja ugrožava ovaj dio gradske četvrti i vodu grada.

Na njezine se riječi nadovezala se odvjetnica građana Brezovice, Ljiljana Maravić Pirš. Ona se osvrnula na strategiju upravljanja otpadom, ali i sa svoje ljudske strane. Naglasila je da se po broju okupljenih vidi da je ovo dovoljno veliki poticaj tijelima javne vlasti da razmisle o načinu komuniciranja sa građanima. Ustvrdila je da je dosad komunikacija bila jednostrana te se ona mora pod hitno promijeniti. Pritom je nadodala: »Ne možete građane dovoditi pred gotov čin te treba ispitati sve sporne točke na koje građani Brezovice ukazuju i mora se pronaći alternativna lokacija«.

Dodala je kako su građani i stručnjaci spremni javno obrazložiti razloge zbog kojih se protive kompostani. Poručila je da će i ona s pravne strane učiniti sve radnje da kompostana ne bude u Brezovici.

Vedranka Bobić, sudski vještak za zaštitu okoliša i ekološke akcidente, napominje da je strah građana opravdan, iako je kompostana vrlo korisna stvar. Kao negativnu stranu navodi ispuštanje različitih emisija zraka, koji mogu imati različiti utjecaj na ljudsko zdravlje. Pritom kaže: »Ne zna kako će se sve to riješiti i s čime će se građani sve suočavati, ali glavni je problem što građani ne znaju ništa«.

U publici, uz građane, mogli su se vidjeti i brojni političari iz Gradske skupštine, ali i Hrvatskog sabora. Među njima su bili Sandra Švaljek, nezavisna gradska zastupnica i predsjednik građanske organizacije HNS-a Grada Zagreba, Tomislav Stojak. Oni su svoja mišljenja odlučili podijeliti sa novinarima o ovom problemu. Predsjednik zagrebačkog HNS-a smatra kada se ovako nešto događa i u drugim djelovima grada da nešto u Gradu nije dobro. Nadodao je kako je ovo samo jedna od tribina koja se dešavaju u Gradu po pitanju plana gospodarenja otpadom te da je ovo dokaz da građani više ne žele biti nečiji pijuni. Pritom je nadodao: »Grad mora shvatiti, a prvenstveno gradonačelnik, da se Plan gospodarenja otpadom i ključni dokumenti koji uređuju kvalitetu svih nas koji živimo u Zagrebu ne može donositi ispod stola i da ih ne može donositi bez provođenja javne rasprave«.

Zaključio je, kako će on osobno uvijek se odazivati na ovakve tribine, a gradonačelniku je poručio da mora slušati građane.

Sandra Švaljek smatra da postavljanje kompostane u Brezovici nije bilo prema demokratskim načelima i standardima. Drži da građani nisu dobili informaciju o tehnologijama i obradi materijala te što će se sve ondje primjenjivati. Kaže kako je njezin klub poduzeo najviše što je mogao te da su tada tražili u Gradskoj skupštini tematsku sjednicu o gospodarenju otpadom i ondje su predložili nadopunu zaključka koju je podržala većina gradskih zastupnika.

»Tražili smo da se ispitaju alternativne lokacije za kompostanu te njihove prednosti i nedostaci, a ako se ne udovolji našim zahtjevima sigurno ćemo reagirati«, najavila je gradska zastupnica.

Inače, 22. ožujka održava se sjednica Gradske skupštine, na kojoj se nalazi upravo Prijedlog zaključka o izradi usporedne analize rješenja za postavljanje spremnika za odvojeno prikupljanje miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na javnoj površini.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni