“Plan gospodarenja otpadom mora se donijeti, ali ne pod cijenu zdravlja ljudi”

“Plan gospodarenja otpadom mora se donijeti, ali ne pod cijenu zdravlja ljudi”

(Stanovnici Podsuseda i okolnih naselja s transparentima)

Kozić je mišljenja da se Brezovica treba razvijati s ekološkim i turističkim projektima te napominje da su i oni dio Zagreba koji našem gradu osigurava pitku vodu

Po završetku i padu točke o Planu gospodarenja otpadom u Gradskoj skupštini, pokušali smo doznati i prve reakcije o ovoj temi od udruga koje su usprotivile Planu u predloženom obliku, ali i samih građana.

Predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik – UZOR Branka Genzić-Horvat ističe da je predloženi Plan bio baziran na dugo godina planiranoj izgradnju zagrebačkog centra za smeće sa spalionicom tzv. energanom na vodozaštitnom području, u naselju, s katastrofalnim ekološkim, zdravstvenim i financijskim posljedicama, ne samo za Resnik i okolna naselja, već za cijeli Zagreb, Zagrebačku županiju i šire. Napominje da bi se usvajanjem i provedbom ovakvog prijedloga Plana, omogućila izgradnja Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom, kako kaže, još jednog, ali daleko većeg i opasnijeg Jakuševca, a sve u interesu profita pojedinaca i pojedinih interesnih grupacija. Usvojila bi se također i provedba koncepcije (ne)gospodarenja otpadom, koja je dijametralno suprotna decentraliziranom sustavu baziranom na odvojenom prikupljanju i recikliranju, što je zakonski imperativ i u interesu građana.

Genzić-Horvat pritom naglašava: »Odlukom o odbijanju i glasom “protiv”, mnogi gradski zastupnici prepoznali su, unatoč izrečenim neosnovanim “prijetnjama” o nemogućnosti povlačenja sredstva iz EU fondova, da ovakav Plan nije u (javnom) interesu građana Grada Zagreba«.

Saborski i gradski zastupnici SDP-a, Gordan Maras i Matej Mišić dali su podršku prosvjednicima

Osim nje razgovarali sa Zdravkom Kozić iz udruge Obraz koja zastupa stanovnike Brezovice. Kazala je kako je Gradska četvrt Brezovica zadovoljna što su ih zastupnici vidjeli i čuli. Dodaje kako su se svima od srca zahvalili na potpori te nadodali kako je ovo signal da nešto nije valjalo u njemu te da je njihov cilj da Zagreb može i zaslužuje bolje.

»Naša borba ne prestaje dok se ne nađe stručna alternativna lokacija«, poručila je.

Kozić je mišljenja da se Brezovica treba razvijati s ekološkim i turističkim projektima te napominje da su i oni dio Zagreba koji našem gradu osigurava pitku vodu.

Na njezine riječi se nadovezala njezina sumještanka Ivana Pogačić. »Htjela bih reći da je sama rasprava bila burna, međutim nije mi jasno zašto Grad uporno ne želi prihvatiti razumne alternative po pitanju planova, lokacija i po pitanju prijedloga koji su im predložili struka, građani, a i sami zastupnici putem javne rasprave i datih primjedbi… Mi kao građani smo složni da se Plan gospodarenja otpadom mora donijeti, ali ne pod cijenu zdravlja ljudi, okoliša i narušavanja kvalitete života svakog građana grada Zagreba«, kaže.

Konačno, iz udruge EKO 2000, koja djeluje na području Podsuseda oglasila se Sandra Rožić. Ona se zahvalila svim oporbenim zastupnicima, naročito zastupniku SDP-a Mateju Mišiću koji se cijelo vrijeme rasprave po toj točki itekako zauzeo za Podsused i njegove građane.

»Nakon pokušaja trgovine ili kako je gđa. Jozić (Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, op. a.) rekla – mijenjanja Plan gospodarenja otpadom tako da se iz istog izbace Podsused i Brezovica, Neovisni za Hrvatsku i HDZ su dokazali da su uz građane. Dokazali su i izjavama i glasovima da su djelovali po savjesti a ne pogodovanju privatnim interesima«, ustvrdila je Rožić.

Smatra kako ovo još uvijek nije gotovo te da je ovo samo jedna dobivena bitka, ali ovakav nakaradan Plan gospodarenja otpadom ne smije proći. Zaključuje kako plan treba revidirati da bude ekološki prihvatljiv, a ne da se zbog tog pogodovanja privatnim interesima narušavaju zdravlje i budućnost djece i svih građana grada Zagreba.

Podsjećamo kako će se o Planu gospodarenja otpadom ponovno raspravljati u srpnju, dok je nastavak 11. sjednice Gradske skupštine zakazan za srijedu 2. svibnja.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni