Pjesma iz Bajke

Pjesma iz Bajke

„Važno je napomenuti kako mi nemamo audiciju, već primamo svu djecu koja se žele družiti kroz pjesmu i ples u našem zboru. Mi svima dajemo šansu, jer se sluh kod djece razvija“, naglasila je Pletikosa.

Mnogi su hrvatski pjevači i pjevačice svoje prve nastupe i pjesme otpjevali u dječjim zborovima. Upravo su dječji zborovi prilika za razvoj pjevačkog talenta, sluha, ali i ostalih vještina poput plesa i glume. Jedan u mnoštvu zborova diljem Lijepe Naše je i dječji zbor Bajka iz Zagreba, koji se ipak po mnogočemu razlikuje od ostalih zborova. Povijest ovog zbora je započela 1993. godine. Tijekom 20-godišnjeg neprekidnog rada kroz Bajku je prošlo oko 1000 djece, koja su upravo u ovom zboru otpjevala svoje prve pjesme i zabilježila prve nastupe na pozornici. O ovom smo zboru i radu s djecom razgovarali s Marinom Pletikosom, glazbenom voditeljicom zbora. Pletikosa je po struci magistrica glazbe i radi na Muzičkoj akademiji, a u slobodno vrijeme vodi djecu Dječjeg zbora Bajka na lokaciji u Stenjevcu.

Marina Pletikosa

Marina Pletikosa

Ona je u Bajci već 7 godina. Prvo je ovaj zbor bio prisutan jedino na Voltinom naselju, a onda je otvorena još jedna lokacija u Stenjevcu. „Ove smo godine pokrenuli zbor i na Pantovčaku. Tako da ukupno brojimo oko 100-ak djece, različitog uzrasta. Najmlađi članovi imaju tri godine, a imamo i starijih školaraca. Nas nekoliko radimo s djecom. Trudimo se raditi iste pjesme i koreografije kako bismo djecu mogli spojiti u jedan zbor kad imamo neki nastup“, navodi Pletikosa.  Od prošle godine počeli su raditi sa grupom starije djece, školarcima, koji rade na mjuziklima. Tada se osim pjevanja vježbaju i glumačke uloge, a toj grupi često se priključuju i mlađi. „Moram priznati kako su djeca oduševljena s mjuziklima. To im je zabavno. Tako smo prošle godine izveli Briljanteen, a ove godine pripremamo mjuzikl Kralja lavova“, pojašnjava Pletikosa.

Otvoreni za svu djecu

Probe u Stenjevcu se održavaju u maloj dvorani župe Svetog Nikole biskupa, gdje se djeca druže kroz pjesmu i ples svakog ponedjeljka i srijede od 18:45 do 19:45 sati. Osim na toj lokaciji zbor je prisutan i na Voltinom naselju gdje su probe utorkom i četvrtkom od 18:45 do 19:45 sati u prostorijama Mjesne samouprave Antun Starčević. Na Pantovčaku se probe održavaju svakog ponedjeljka i srijede od 18:45 do 19:45. „Za sada se tamo odazvalo malo djece pa se nadamo kako će ih se u budućnosti odazvati još više. Važno je napomenuti kako mi nemamo audiciju, već primamo svu djecu koja se žele družiti kroz pjesmu i ples u našem zboru. Mi svima dajemo šansu, jer se sluh kod djece razvija“, naglasila je Pletikosa.

Ova glazbena voditeljica radi i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao umjetnički suradnik na duhačkom odjelu. Inače je pijanistica, a na Akademiji prati duhače na njihovim nastupima. Kaže da baš i pomišljala da će jednom raditi s djecom. „Teško je usporediti rad s djecom i studentima. Možda je lakše je raditi s odraslima, jer su oni samostalni. Sjećam se da kada sam započela raditi u Bajci da me je bilo strah jer nisam imalo iskustvo u takvom radu. Kako će djeca reagirati na mene? Hoće li me prihvatiti? Najviše sam razmišljala o tim pitanjima. No, s vremenom sam se opustila i sad mi je super. Imamo točno određene probe. Svaka je minuta isplanirana jer pažnja kod djece brzo popušta. Moram pohvaliti i svoje kolegice. Ivana Došen je najduže u Bajci. Ona je glavna voditeljica i koreografkinja u zboru. Osim nje tu su i Martina Baumiler, Tea Tutić i Margareta i Marija Delaš. Moje se kolegice jako trude u radu s djecom i želja nam je da se Bajka proširi“, pohvalno će glazbena voditeljica.

Sretna djeca-zadovoljni roditelji

Naša sugovornica nam ističe kako ima pozitivna iskustva u radu s djecom te kako je zamijetila da se i roditelji djece iz zbora vesele njihovim probama i nastupima. „Prije nego sam počela raditi u Bajci, vodila sam svoju djecu na probe u ovaj zbor i sjećam se da bi meni bilo super što god bi Luka i Dora napravili na pozornici. Mislim da i ostali roditelji tako gledaju na to i da ne vide one neke sitne greškice“, sigurna je Pletikosa.

Ona i njezine kolegice posebno su ponosne na brojnu djecu koja su nakon odlaska iz zbora upisala glazbenu školu. No, glavni je problem vodstva kako zadržati djecu nakon što krenu u osnovnu školu. „Vidimo da tada djeca imaju puno drugih aktivnosti. Roditelji ih često upisuju na tečajeve stranih jezika, sportove i puno toga im postaje važnije od pjevanja u zboru. No, zato smo mi odlučili pokrenuti mjuzikl grupu kroz koju smo spojili pjevanje, ples i glumu. Na taj način vjerujemo kako ćemo zadržati starije članove, koji su nam važni. Vidim i po svojoj djeci koliko im znači ova grupa jer se tu osim pjevanja vježba gluma i ples“, objašnjava naša sugovornica.

Brojne anegdote

U radu s djecom, naša je sugovornica svjedočila brojnim smiješnim anegdotama. Kaže kako tu bude i smijeha i suza, a mališane najčešće rasplače to što zaborave papuče za probu. Tada vrlo često njihovi roditelji trče doma po opremu. „Sjećam se i  jednog našeg nastupa na fašniku kada je moja kolegica Ivana u jednom trenutku rekla: `Ajmo sva djeca iz Bajke na pozornicu!´ U jednom trenutku pozornica je bila puna i mi smo počele gledati tko su sva ta djeca, jer smo zamijetile kako je puno više djece na pozornici nego što ih je bilo u našem zboru. No, zanimljivo je bilo to što su se na njezin poziv odazvala sva djeca koja su se maskirala u likove iz bajki. Tako da smo na pozornici imali nekoliko Snjeguljica, Pepeljuga i Trnoružica. Ima toliko puno smiješnih anegdota tijekom proba i rada u zboru. Sjećam se kako smo jednom imali dogovor za snimanje i kolegica je rekla djeci da je snimanje od 5 do 6. Tako je došao i dan snimanja i mi smo čekali jednu od djevojčica iz zbora, koja nam je bila jako važna za snimanje jedne pjesme. Međutim nje nije bilo. Mi smo je čekali i pitali se gdje je do sada. Najednom ona dolazi s tatom i mi ju pitamo gdje je do sada, na što je ona odgovorila: „Pa rekli ste 5 do 6“. To nas je iznenadilo i nasmijalo kako je ona shvatila da je snimanje u 5 do 6, a ne od 5 do 6.“, sa smijehom se prisjetila voditeljica.

Suradnja kroz projekte

U Bajci su ponosni i na svoju internetsku stranicu, ali i na kanal na popularnom YouTubeu. Od nedavno su započeli i suradnju s Montažstrojem, kojeg je prije 20-ak godina pokrenuo Borut Šeparović. On ih je pozvao da sudjeluju u njihovom projektu Zbor malih ljudi, u kojem se želi istražiti tko su mali ljudi i mogu li oni prijeći granice koje im društvo nameće. U sklopu ovog projekta planirani su i nsatupi 14., 15. i 16. ožujka 2014. godine u Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade-Pogon Jedinstvo. Oni se bave društveno angažiranim projektima kroz koncerte, predstave, plesne priredbe i na neki način provociraju. Dobitnici su mnogih nagrada i priznanja i Pletikosa kaže da se raduju ovoj suradnji.

Mladi pjevači Dječjeg zbora Bajka u prosjeku nastupaju jednom mjesečna na različitim manifestacijama. Imamo dosta nastupa i povodom Božića, svetog Nikole, Majčinog dana i fašnika. Rado se odazivaju i na nastupe na humanitarnim akcijama. Tako su nastupali i na humanitarnim akcijama za Dječju bolnicu Bistra, Klaićevu bolnicu i na akciji Crvenog križa.

Sa snimanja albuma u Tonskom studiju "Podmornica"

Sa snimanja albuma u Tonskom studiju “Podmornica”

Četiri albuma

U Bajci planiraju nastaviti suradnju i s Dječjom televizijom, na kojoj je zbor Bajka već snimio nekoliko pjesama. Upravo su brojne pjesme ovog zbora emitirane na Top listi Dječje televizije, a djeci je možda najpoznatija pjesma Abeceda, koja je dugo vremena bila hit na programu Dječje televizije. Do sada je Dječji zbor Bajka izdao četiri albuma. Stari albumi više nisu u prodaji, a posljednji album „Abeceda,  koji je izašao u prodaju prije tri godine može se kupiti u trgovinama Aquarius recordsa ili se može naručiti putem internetske stranice zbora Bajka. Naša sugovornica najavila je i početak snimanja novog albuma. „Radi se o albumu „Zagonetka“. Na njemu će biti pjesme u obliku pitanja, koja će se odnositi na jednu od životinja. U refrenu će se odgovorati o kojoj se životinji točno radi. Mislim da će to djeci biti zanimljivo, naročito onoj vrtićkog uzrasta. Ideja našeg producenta je da se u budućnosti to prenese i na slikovnice. Osim toga želja nam je da svake godine napravimo po jedan novi mjuzikl te da nastavimo rad sa starijom djecom“, otkriva nam planove Pletikosa.

Valentina Vukoje