Pitomi gradić koji jednostavno morate doživjeti

Pitomi gradić koji jednostavno morate doživjeti

Zanimljiv je podatak da je grad Dugo Selo 2007. godine postalo članom međunarodne Udruge štovatelja baštine svetog Martina, čije je sjedište u Francuskoj. Naime, 4. srpnja 2007. godine postavljene su stilizirane metalne Stope svetog Martina na staru crkvu Svetog Martina. Na taj se način Dugo Selo uključilo u međunarodnu kulturnu rutu, koja obuhvaća preko 100 europskih regija, gradova i župa u kojima se štuje ovaj svetac

Prema izboru Udruge hrvatskih putničkih agencija, Zagrebačka županija nedavno je proglašena za najbolju domaću destinaciju godine 2014./2015. Iako Zagreb posljednjih nekoliko godina bilježi sve veći dolazak stranih turista i tako postaje sve popularnije turističko odredište i ostali gradovi u Županiji imaju mnogo toga ponuditi kako stranim, tako i domaćim turistima.

Dugo Selo se spominje u zapisima 1566. i 1622. godine, a tada je naselje bilo je u posjedu feudalaca, a kasnije u posjedu obitelji Drašković

Naša ekipa odlučila je posjetiti Dugo Selo, grad koji se smjestio ispod Martin brega na istočnoj strani Županije, udaljen svega 20-ak kilometara od središta Zagreba. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, Dugo Selo broji oko 17 466 stanovnika što znači da je došlo do porasta broja stanovnika od 22 posto u odnosu na popis iz 2001. godine. Tako se ovaj grad svrstao među rijetke gradove u Hrvatskoj koji bilježe porast broja stanovnika.

Mjesto Templara i grofova Drašković

Povijest ovoga pitomog gradića upisana je u darovnoj Povelji kralja Andrije II iz 1209. godine, kada se spominje Terram sancti Martini ili Zemlja svetog Martina, koju je kralj Andrija II dodijelio hrvatskim redovnicima Božjacima, Templarima. Crkva svetog Martina na današnjem Martin bregu prema zapisima postoji već i krajem 12. stoljeća.

Dugo Selo se spominje u zapisima 1566. i 1622. godine, a tada je naselje bilo je u posjedu feudalaca, a kasnije u posjedu obitelji Drašković. Grad se razvijao uz križanje željezničkih pruga koje vode iz Zagreba prema Koprivnici i Slavonskom Brodu te uz magistralu Zagreb-Bjelovar.

Stanovništvo se početkom stoljeća uglavnom bavilo poljoprivrednom proizvodnjom, a do danas se zadržalo voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Početkom stoljeća počinje se razvijati obrtničko-industrijska djelatnost. Tako se danas u Dugom Selu proizvodi cigla, prerađuje drvo, proizvode pekarski proizvodi, a prerađuje se i metal.

Stopama svetog Martina

Kada dođete u centar ovoga grada naći ćete prekrasni Perivoj grofa Draškovića sa stoljetnim raslinjem i ostacima nekadašnjeg dvorca ove plemićke obitelji. Tu su i rijetki primjeri starih drvenih kuća iz tradicionalne posavske arhitekture, koje se uglavnom nalaze u Ferenčakovoj ulici.

Ipak najznačajniji spomenik kulture je crkva svetog Martina na Martin bregu. Ona potječe iz 1209. godine. Izgrađena je u stilu barokizirane gotike, a danas je nažalost u ruševnom stanju. No to bi se u budućnosti trebalo promijeniti jer su u tijeku arheološka iskapanja, tako da je moguće postupno obnavljanje ovog sakralnog objekta. Ispred same crkve nalazi se i drvena skulptura svetog Martina, djelo Josipa Cikača. Grad nije zaboravio svog sveca i on je danas zaštitnik župe, grada, ali i vinograda i vinogradara.

Dugo-Selo-crkva-svetog-Martina-i-njegova-drvena-skulptura

U središtu Dugog Sela nalazi se neogotička župna crkva svetog Martina iz 1900. godine. Nju je izgradio poznati hrvatski arhitekt Hermann Bollé.

Zanimljiv je podatak kako je grad Dugo Selo 2007. godine postalo članom međunarodne Udruge štovatelja baštine svetog Martina, čije je sjedište u Francuskoj. Naime, 4. srpnja 2007. godine postavljene su stilizirane metalne Stope svetog Martina na staru crkvu Svetog Martina. Na taj se način Dugo Selo uključilo u međunarodnu kulturnu rutu, koja obuhvaća preko 100 europskih regija, gradova i župa u kojima se štuje ovaj svetac. Ona je priznata od Vijeća Europe, a polazište je iz francuskog grada Toursa u kojem je svetac obavljao biskupsku službu.

Dugoselske jeseni posjećuje sve više turista

Seosko domaćinstvo Matezović
Seosko domaćinstvo Matezović

Najvažnija turistička manifestacija ovog grada su Dugoselske jeseni, koje obuhvaćaju niz događaja posvećenih tradicijskim djelatnostima, obrađivanju vinograda i proizvodnji vina. Tih dana jednostavno morate navratiti u Dugo Selo. Tako se 11. studenog tradicionalno „krsti“ mošt, mlado vino, a taj datum je ujedno i Dan grada Dugog Sela. Kulturno umjetničko društvo Preporod sa stoljetnom tradicijom predstavlja tih dana svoj program za sve posjetitelje. Grad je ponosan na sve veći broj posjetitelja ove manifestacije, koja iz godine u godinu postaje sve prepoznatljivija. Marinska guska s mlincima, štrudle i gibanice, samo su dio gastro ponude koju možete probati tih dana u Dugom Selu. Ljubitelji sportskih aktivnosti također će doći na svoje, jer se u sklopu ove manifestacije održava biciklijada, utrka građana, otvoreno prvenstvo u stolnom tenisu, ali i poznata fišijada. Uoči martinja organizira se i sajam obrtništva i poduzetništva, a u lipnju se već tradicionalno održava izložba vina, koju svake godine posjećuje sve veći broj ljudi.

Poželite se zadržati u Dugom Selu kako biste u miru mogli razgledati sve znamenitosti, možete prespavati u Kleti Bunčić, Motelu sveti Nikola ili u Prenoćištu San. Želite li probati domaće specijalitete ovog kraja ne propustite posjetiti Seosko gospodarstvo obitelji Matezović, gdje ćete moći probati šarana s rašlji, domaće juhe, štrudle, pite, ali i ostale delicije. Ambijent je pravi seoski, a ravnodušne vas ne može ostaviti pogled na jezero i brojne šetnice, koje se protežu između krošnja drveća.

Dugo-Selo-uskrsno-bojanje-jaja-2U Turističkoj zajednici Dugog Sela kažu kako djeca najviše vole manifestaciju „U susret Uskrsu“, koja se održava u Perivoju grofova Drašković. Radi se o likovnoj radionici na otvorenom u sklopu koje djeca ukrašavaju jaja pomoću različitih tehnika. Dobru zabavu na otvorenom organizatori dodatno upotpune s tradicionalnim uskrsnim igrama, poput utrke jajima na žlici, kotrljanje jaja i lov na jaja.

Poželite li ponijeti suvenir iz ovog gradića kupite Pogled u povijest, stilizirani model drvenog prozora od hrastovine. Riječ je o suveniru autorice Dragice Banić, koji je nastao prema uzoru na postojeći prozor stare kleti u Ferenčakovoj kući. Unutar prozora na staklenom okviru nalazi se šest ilustracija sa simbolima Dugog Sela. Tako se na suveniru nalazi stara crkva sv. Martina s Martin Brega, sveti Martin, guska, kula Drašković, Templari i grb Grada Dugog Sela.

Valentina Vukoje

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni