Pitka voda je naše bogatstvo

Pitka voda je naše bogatstvo

Hrvatska je po dostupnosti i bogatstvu pitke vode na samome europskom vrhu. Prema podacima Eurostata, Hrvatska ima najviše zaliha vode po glavi stanovnika u EU a slijede nas Finska i Švedska. UNESCO-vo izvješće o dostupnosti vode i bogatstvu izvora Hrvatsku pak smješta među prvih pet u Europi i među 40-ak najbogatijih zemalja svijeta.

S druge strane, države kojima je, zbog oskudice vode, voda već došla do grla jesu Malta, Cipar, Poljska i Češka. London je pak ‘najsušniji’ grad u Europi i on bi se, kada je u pitanju opskrba vodom, mogao naći u velikim problemima već 2025. Australija već desetljećima nosi epitet najsušnijeg kontinenta i suočava se s nestašicom pitke vode, zbog čega je uvedena i reducirana potrošnja.

Ako se ne promijeni odnos prema vodi, svijet bi se 2030. godine mogao suočiti s padom zaliha za čak 40 posto, upozorili su Ujedinjeni narodi. Potreban je novi način upravljanja resursima vode kako bi se osigurale dostatne zalihe koje su u prvom redu ugrožene rastom svjetske populacije i klimatskim promjenama.

To nije jedini problem. Sve veća proizvodnja vode u PET bocama i neodgovorni ljudi koji bacaju plastiku u more, nepovoljno utječu na tamošnji životinjski i biljni svijet.

Umjesto zaključka: https://youtu.be/d605rM0U3x0

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)

OZNAKE
Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni