Pitanje bez (pravog) odgovora: Što će biti s tržnicom “Britanac”?

Pitanje bez (pravog) odgovora: Što će biti s tržnicom “Britanac”?

Službeni razlozi gašenja tržnice su neadekvatni sanitarni i zdravstveni uvjeti. Pokušali smo kontaktirati Tržnice Zagreb gdje su se ogradili od »slučaja Britanac« i uputili nas na Zagrebački holding. U Holdingu se drže šture službene verzije i objašnjenja vezanog uz nezadovoljavajuće sanitarno-zdravstvene uvjete

Netko je u gradu Zagrebu odlučio prekinuti dugogodišnju tradiciju trgovanja prehrambenim proizvodima na Britanskom trgu. Riječ netko zvuči neodređeno pa čak i neozbiljno, međutim, prikladna je utoliko što je doista teško u ovome trenutku kazati tko je odgovoran za sve što se dešava u vezi s jednom od najpoznatijih zagrebačkih tržnica.

Formalno, zakupcima štandova i prodavačima u pokretnim kućicama istekao je ugovor 30. lipnja. Na produljenje ugovora se čeka jer Tržnice Zagreb trebaju dobiti pismenu potvrdu od Grada Zagreba o eventualnom produljenju. U međuvremenu 100 ljudi ostaje bez posla.

Kako smo ranije pisali, mali obrtnici su u četvrtak 30. lipnja pokrenuli peticiju, vijest se vrlo brzo proširila među građanima na društvenim mrežama. Prikupljaju se potpisi potpore za ostanak tržnice, u akciju prikupljanja krenuli su volonteri, mjesni odbori, gradska četvrt. Dosad je prikupljeno više od 10.000 potpisa.

Službeni razlozi gašenja tržnice su neadekvatni sanitarni i zdravstveni uvjeti. Pokušali smo kontaktirati Tržnice Zagreb gdje su se ogradili od »slučaja Britanac« i uputili nas na Zagrebački holding. U Holdingu se drže šture službene verzije i objašnjenja vezanog uz nezadovoljavajuće sanitarno-zdravstvene uvjete.

Ne čudi da službeno objašnjenje ne zadovoljava i samo zbunjuje kako prodavače, tako i građane. Tradicija prodaje mesa, mliječnih proizvoda, jaja, ribe, voća i povrća na Britancu ima dugu tradiciju još od 1925. godine. Ako je do sanitarnih uvjeta, kako to da se tek sada otvara to pitanje?

Vlasnici lokala, odnosno kućica u kojima se prodaje meso i mliječne prerađevine imaju svu potrebnu dokumentaciju i zadovoljavaju tehničke uvjete. Isto je i s njihovim dozvolama za rad.

Mali obrtnici s tržnice na Britancu pismeno su se obraćali nadležnima u Gradu Zagrebu, ali im odgovor ne stiže. U četvrtak 30. lipnja posjetila ih je Anka Mrak Taritaš koja ih je tom prilikom izvijestila da će Britanski trg biti renoviran iduće godine. Gradonačelnik Milan Bandić je trenutno u Rusiji pa se zasad nije osvrnuo na »slučaj Britanac«.

U razgovoru s prodavačima smo doznali da su uvjeti rada iz godine u godinu sve su lošiji. Prepušteni su sami sebi, nameti su previsoki, primjerice, najam jednog suncobrana na mjesec košta 300 kuna.

Još unatrag nekoliko godina na Britancu su bile tri ribarnice. Sadržaji s Britanca nestaju, a sad će izgleda nestati i cijela tržnica. Neki od dugogodišnjih prodavača voća i povrća sumnjaju da bi slučaj mogao biti povezan i s poznatim lancem prodavaonica, koji ima poslovnicu u neposrednom susjedstvu.

Zasad svi samo nagađaju i sa strepnjom iščekuju ishod. Ugovor za nastavak rada je istekao, njegovo produljenje je više nego neizvjesno. Bez produljenog ugovora mali će obrtnici morati zatvoriti svoje poslove. Da cijela stvar bude zamršenija, sezona godišnjih odmora je u tijeku. Pitanje je dokad će mali obrtnici, ali i svi građani Zagreba morati čekati na odgovor što će biti s tržnicom na Britancu ili precizije postavljeno pitanje što će uopće biti s Britanskim trgom i kako će taj trg izgledati u budućnosti?

Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni