Pitaj Andriju – portal namijenjen studentima u Hrvatskoj i njihovom zdravlju

Pitaj Andriju – portal namijenjen studentima u Hrvatskoj i njihovom zdravlju

Projekt „Pitaj Andriju!“ predstavlja prvi javnozdravstveni portal namijenjen studentima u Republici Hrvatskoj i njihovom zdravlju, koji počinje s radom povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja 2018.g. Potaknuti nedostatkom mogućnosti dobivanja odgovora na pitanja koja zanimaju mlade odlučili smo kreirati stranicu koja će biti izvor relevantnih stručnih i znanstvenih informacija iz područja zdravlja i zdravstvene zaštite.

Portal je mjesto gdje će studenti, a i ostali građani, moći anonimno postavljati pitanja vezana za zdravlje te na njih dobiti odgovor. Osmišljen je kao princip „studenti za studente“ – studenti medicine pod mentorstvom nastavnika Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i suradnika odgovaraju na upite studenata. Osim što će imati uvid u do sada postavljena pitanja i odgovore, posjetitelji će se edukativnim člancima moći informirati o različitim temama iz područja javnog zdravstva.

Na stranici je nekoliko općenitih kategorija na koje smo se fokusirali u samom početku rada kao što su na primjer cijepljenje, psihološka pomoć, ovisnosti, prehrana i sport, spolno i reproduktivno zdravlje, zdravstvena zaštita studenata, te rubrika ostalo čime se osigurava sveobuhvatnost pitanja. S vremenom će se broj kategorija širiti i nadopunjavati baza pitanja i odgovora, kako bi sadržaj bio pregledniji i lakše dostupan. Pomno praćenje potreba posjetitelja portala omogućiti će prilagodbu tematskih područja i aktivnosti.

Stranica je u potpunosti izrađena od strane studenata i voditelja studentske sekcije za javno zdravstvo „Andrija Štampar“. Odgovori su prvenstveno informativnog karaktera, ali bazirani na stručno  i znanstveno utemeljenim činjenicama. Slijedeći ideju i principe akademika Andrije Štampara da je mjesto djelovanja liječnika zajednica, a ne liječnička ordinacija, na ovaj način ulazimo u zajednicu u duhu 21. stoljeća, putem elektroničkih medija i odgovaramo na potrebe/upite studenata kroz znanstveno i stručno utemeljene i relevantne informacije iz sfere njihovog zdravlja i zdravstva općenito. (Zg-magazin)