Pištolj iz atentata na Ivana Pavla II. bit će izložen u Poljskoj

Pištolj iz atentata na Ivana Pavla II. bit će izložen u Poljskoj

Pištolj će se od 3. travnja moći vidjeti u kući u Wadowicama  u kojoj je rođen i odrastao Karol Wojtyla

Pištoj Browning H.P. CAL. 9 Parabellum, iz kojega je turski atentator Mehmet Ali Ağca 13. svibnja 1981. na Trgu sv. Petra u Rimu pokušao ubiti papu Ivana Pavla II, uskoro će biti izložen u Wadowicama u Poljskoj.

Pištolj će se od 3. travnja moći vidjeti u kući u Wadowicama  u kojoj je rođen i odrastao Karol Wojtyla, kasniji papa Ivan Pavao II. Njegova rodna kuća danas je muzej, u kojemu su pohranjeni predmeti i dokumenti o životu i djelovanju Ivana Pavla II.

Atentatorov pištolj se inače  čuva u talijanskom policijskom muzeju u Rimu i bit će posuđen muzeju u Wadowicama na tri godine, izjavio je ravnatelj muzeja, biskup Dariusz Ras.

Poljsko ministarstvo kulture u studenome je zamolilo talijansko ministarstvo pravosuđa da posudi pištolj kako bi ga izložilo, objavili su talijanski mediji. Ivan Pavao II bit će proglašen svetim 27. travnja, zajedno sa svojim prethodnikom Ivanom XXIII.

Rimske gradske vlasti očekuju da će na proglašenje dvaju papa svetima doći sedam milijuna hodočasnika i turista. Na dan proglašenja Ivana Pavla II blaženim 1. svibnja 2011. Rim je posjetilo oko 1,5 milijuna ljudi.

(zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni