Pisanica od srca – poruka ljubavi, mira i života

Pisanica od srca – poruka ljubavi, mira i života

Oslikane pisanice danas su definitivno brend Koprivničko-križevačke županije, ali i prekrasna turistička atrakcija, koju su vidjeli i brojni Europljani zahvaljujući ovim slikarima. „Putovali smo u Rim kod pape Benedikta XVI kojem smo jednu poklonili. Tada smo oslikavali pisanicu na trgu u Rimu kod galerije Alberto Sordi. Talijani su bili oduševljeni, a o projektu su izvještavali RAI i drugi talijanski mediji.“

Posljednjih nekoliko godina slikari naive sudjeluju u projektu oslikavanja pisanica Pisanica od srca, koje su upravo zbog prekrasnog načina oslikavanja postale svjetski poznate. Ideju za pokretanjem ovog projekta ostvarila je Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, koja je željela spojiti uskrsne običaje oslikavanja jaja i naivnu umjetnost. Upravo su zato angažirali hlebinske slikare. Sve je započelo 2007. godine, a danas su hrvatske pisanice obišle brojne europske i svjetske gradove prenoseći poruku ljubavi, mira i života.

„U prosjeku pisanica košta od 10 000 do 30 000 kuna. Sve ovisi o željama naručitelja, ali i o transportu pisanice. Ako osoba sama organizira prijevoz, onda je cijena povoljnija“

O ovom smo projektu razgovarali sa Stjepanom Pongracem, članom Udruge slikara i kipara naive u Hlebinama koji je ujedno i član likovne sekcije Podravka 72 s kojom sudjeluje na mnogim skupnim izložbama. Oslikavanje prvih jaja je započelo prije sedam godina, kada su slikari Udruge slikara i kipara naive iz Hlebina krenuli oslikavati prva jaja u svojoj galeriji. „Sjećam se kako je drugo jaje bilo od drveta i težilo je nekoliko stotina kilograma. Nosili smo ga dizalicom. Dimenzije tog jajeta koje je bilo izloženo u centru Koprivnice bile su 2,5 puta 1,5 metara“, prisjetio se početaka projekta Pisanica od srca Pongrac.

Dizalica za transport pisanica

S vremenom je poraslo zanimanje javnosti za oslikavanjem pisanica, a naš je sugovornik zajedno sa svojim kolegama iz Udruge započeo voditi školu slikanja u Hlebinama. „Djeca su oslikavala manje pisanice i na kraju smo i njih izložili. Postavili smo manje pisanice oko velike“, pojašnjava slikar Pongrac.

Najveći problem slikara bila je težina prvih jaja koja su bila drvena, a drvo je reagiralo i na sve vremenske uvjete. Drvena jaja slikari nisu mogli transportirati bez dizalice. Tako su počeli razmišljati o tome da pokušaju nabaviti jaja koja neće biti toliko teška. U suradnji s TZ Koprivničko-križevačke županije stupili su u kontakt s križevačkom tvrtkom Poliester laminati d.o.o, koja je počela izrađivati poliesterska jaja koja teže oko 40 kilograma. Dimenzije novih jaja su 2,20 puta 1,5 metara.

Pisanica za papu i za ostale europske i svjetske gradove

pisanca_kotorOslikane pisanice danas su definitivno brend Koprivničko-križevačke županije, ali i prekrasna turistička atrakcija, koju su vidjeli i brojni Europljani zahvaljujući ovim slikarima. „Bili smo na mnogim europskim trgovima na kojima smo oslikavali pisanice. Putovali smo u Rim kod tadašnjeg pape Benedikta XVI kojem smo poklonili jednu pisanicu. Tada smo oslikavali pisanicu na trgu u Rimu kod galerije Alberto Sordi. Talijani su bili oduševljeni, a sjećam se da su o ovom projektu izvještavale talijanska televizija RAI, ali i brojne talijanske radijske i novinske redakcije. Naš veleposlanik Tomislav Radošević nas je tada pozvao da izložimo radove u našem veleposlanstvu u Rimu, a izložba je nakon toga putovala po cijeloj Italiji. Bila je i u pokrajini Molise gdje živi puno Hrvata. Osim u Italiji naše smo pisanice izlagali u Crnoj Gori, Mađarskoj, u Vitezu, New Yorku“, prisjetio se slikar.

Jednu pisanicu s motivom Markove crkve ispred Sabora slikari su 2009. godine poklonili tadašnjoj Vladi Republike Hrvatske. Ove su godine pisanice bile izložene u Bruxelessu, Ptuju, Pragu, Čitluku, Međugorju, Salzburgu, ali i u Koprivnici gdje se izlažu već nekoliko godina. No, ovogodišnja je izložba bila najposjećenija, tvrdi naš sugovornik. Ove će godine pisanice putovati u Rigu, europsku prijestolnicu kulture 2014. godine te u Boku Kotorsku.

Popularizacija naivnog slikarstva

Za oslikavanje jedne pisanice veličine 2,20 puta 1,5 metara slikarima treba od 5 do 10 dana. Osim našeg sugovornika u ovom projektu sudjeluju slikari Josip Gregurić, Zlatko Štrfiček i Đuro Jaković. Slikari podjele pisanicu na četiri dijela i tada kreću sa oslikavanjem. Motivi su uglavnom podravske kućice, sela, ljudi, no naš sugovornik kaže kako uvažavaju i želje naručitelja. Osim njih, oslikavanjem se bave i slikari Molvarskog likovnog kruga s kojom Hlebinci također surađuju na ovom projektu.

Ovaj je projekt probudio zanimanje za naivu i slikare naive, koji su u periodu 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća gotovo prestali sa slikanjem. Slikari naive danas imaju dvije galerije u kojima izlažu i prodaju svoje radove. Osim one u Hlebinama najpoznatija je galerija u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici u kojoj je prije nekoliko dana otvorena izložba našeg sugovornika. U planu je otvaranje dviju galerija naivne umjetnosti u Dubrovniku, a Pongrac vjeruje da će one biti pravo osvježenje u turističkoj i kulturnoj ponudi Dubrovnika.

Associated Press snimio priču o Pisanicama od srca

pisanica_seloDanas u Udruzi slikara i kipara naive iz Hlebina djeluje oko 30-ak slikara i kipara naive, a naš sugovornik posebno je sretan zbog sve većeg interesa mladih za naivom. „U Hlebinama ima sedam – osam mladih slikara i s njima ćemo imati zajedničku izložbu. Mislim da mlade ljude privlači i medijska pažnja koju su slikari naive dobili zahvaljujući projektu Pisanice od srca i to im daje volju da ustraju“, procjenjuje Pongrac. Nedavno je televizijska ekipa Associated Pressa, jedne od najuglednijih i najvećih novinskih agencija na svijetu, snimila prilog o izložbi velikih pisanica.

Slikari iz Hlebina vrlo često dobivaju narudžbe od privatnih ljudi, koji žele kupiti jednu takvu pisanicu. „U prosjeku pisanica košta od 10 000 do 30 000 kuna. Sve ovisi o željama naručitelja, ali i o transportu pisanice. Ako osoba sama organizira prijevoz, onda je cijena povoljnija. Moram naglasiti kako sama pisanica s postoljem koju naručujemo od tvrtke Poliester laminati d.o.o. košta bez PDV-a 6 000 kuna“, rekao je Pongrac.

Projekt Pisanica od srca je zaštićen od strane TZ Koprivničko-križevačke županije, a Pongrac kaže kako je nedavno pokrenuta i suradnja s županijskom turističkom zajednicom na projektu oslikavanja suvenira keramičke solenke u obliku pisanice, koje oslikavaju hlebinski slikari.

(V.Vukoje)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni