Pirotehnika se smije upotrebljavati samo od 27. prosinca do Nove godine

Pirotehnika se smije upotrebljavati samo od 27. prosinca do Nove godine

(Foto: MUP)

Za nedozvoljenu prodaju i upotrebu pirotehnike predviđene su značajne kazne

U subotu 15. prosinca započinje preventivna MUP-ova akcija »Mir i dobro« tijekom koje će policija do 8. siječnja pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju i uporabu pirotehničkih sredstava. Cilj akcije je smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije smiju se prodavati od prodavati u specijaliziranim trgovinama od ove subote do 1. siječnja, a upotrebljavati od 27. prosinca do Nove godine.

Unatoč upozorenjima policije te niza preventivnih, ali i represivnih aktivnosti prošle je godine od zlouporabe oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava 16 osoba zadobilo tjelesne ozlijede, do kojih su četiri teško ozlijeđene, a među njima i jedno dijete i jedna maloljetna osoba. Uz to, propucano je sedam objekata i šest vozila. Policija je oduzela 74 komada raznog oružja, 5472 komada streljiva raznog kalibra, jedan kilogram eksploziva, tri komada raznih eksplozivnih sredstava te 721 komad pirotehnike.

Ručne bombe i eksplozivne naprave iz kućne radinosti koje je zaplijenila policija

Dobra je vijest da se broj ozljeđenih tijekom lanjske akcije »Mir i dobro« smanjen za gotovo 50 % u odnosu na godinu ranije.

Treba istaći kako je uvriježeno mišljenje da je pirotehnika I. kategorije dječja pirotehnika pogrešno. Naime, ovu pirotehniku ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina. Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja određena je novčana kazna od 1.000,00 do 3.000,00 kuna za zakonske zastupnike (roditelji, skrbnici i sl.) djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva. Navedena pirotehnička sredstva smiju koristiti djeca starija od 14 godina dok pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije, koja u sebi imaju veću količinu eksplozivnih tvari, smiju koristiti osobe starije od 18 godina.

Nadalje, zabranjena je nabava, prodaja i uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, a također u skladištima kao i u prodaji na hrvatskom tržištu ne smije se naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE.

Iznosi novčanih kazni za nepoštivanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja koji iznose od 1.000,00 do 15.000,00 kuna za fizičke osobe te 1.000,00 do 80.000,00 kuna za pravne osobe.

Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 kuna.

Prim. dr. Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti Zagreb apelirao je na roditelje da djeci ne daju da sami koriste pirotehnička sredstva već isključivo uz njihov nadzor, a po mogućnosti da djeca samo promatraju roditelje dok koriste pirotehniku. Kako je istaknuo djeca nemaju iskustva i nerijetko se dogodi da pirotehničko sredstvo ne odbace dovoljno brzo što rezultira ozljedama ruku, ali i drugih dijelova tijela. Najmlađe dijete koje su u bolnici zaprimili radi ozljede od pirotehnike bilo je 15-mjesečno dijete.

Prema najavama iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, ravnatelji osnovnih i srednjih škola će idući tjedan pred božićne blagdane organizirati edukaciju djece po pitanju korištenja pirotehnike.

Brošura “Mir i dobro”

Edukativni video uradak “Mir i dobro” 2018./2019.

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni