Ping-pong

Ping-pong

Naziv ”ping-pong” potječe je od oponašanja zvuka loptice. Ping kada reket udari lopticu, a pong kada loptica odskoči od stola. Ping-pong je zaštitni znak i brend opreme koju je izvorno patentirao Parker Brothers (https://pingpongruler.com/table-tennis-history/).

Oprema za ping-pong tvrtke Parker Brothers (CC BY-SA 4.0)

Vjeruje se da su igru izmislili vojni časnici koji su koristili zaobljene čepove vina umjesto loptica i kutije cigara kao reket. Od osnutka Međunarodne stolnoteniske federacije (ITTF) 1926. godine, igra je nazvana stolni tenis.

Ovaj sport se najprije razvijao u Europi, gdje su dominirali Englezi i Mađari, posebno u muškoj kategoriji. Od 1950-ih godina na scenu stupaju kineski igrači koji i danas vladaju svijetom stolnog tenisa.

Loptica od celuidnog materijala teži 2,7 g.

U Hrvatskoj se stolni tenis prvi put igrao 1902. godine u Donjem Miholjcu, a 1939. godine osniva se Hrvatski Table tennis savez.

Umjesto zaključka:

Stolni tenis bio je zabranjen u SSSR-u između 1930. i 1950. godine. Vjerovalo se da je štetan za vid.

Tijekom Svjetskog prvenstva u Pragu 1936. godine igralo se za jedan bod više od sat vremena gdje su natjecatelji izmijenili više od 12.000 udaraca. Navodno je sudac bio zamijenjen zbog bolova u vratu.

Harry Richman je vjerovao da ako se Atlantski ocean napuni lopticama za stolni tenis, tada bi u slučaju avionske nesreće, putnici imali veće šanse za preživljavanje.

Neki od najluđih poena s Olimpijskih igara. U jenom duelu sudjedluje i naš Zoran Primorac:

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni