Piloti su iz dvosjeda MiG 21 iskočili zbog kvara motora

Piloti su iz dvosjeda MiG 21 iskočili zbog kvara motora

(Foto: MORH/ G. Resovac)

Piloti aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 dvosjeda, koji se srušio 6. prosinca 2022. tijekom planske obučne aktivnosti u Virovitičko-podravskoj županiji prevezeni su helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s mjesta nesreće u Zagreb. Sanitetskim prijevozom su prebačeni na daljnju medicinsku obradu.

„Obojica pilota pronađena su živa i trenutačno se nalaze na pregledu s liječnicima. Suosjećamo s obiteljima koje su pretrpjele strah i neizvjesnost tijekom pada aviona i potrage za pilotima“, rekao je ministar obrane Mario Banožić na konferenciji za medije, koja je održana nakon pada borbenog zrakoplova u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu.

„Ovo je još jedan od trenutaka koji nam potvrđuju da i dalje trebamo ulagati u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, prije svega u avione 4+ generacije i u ljude, pilote i tehničare. Incident poput ovoga najbolje pokazuje spremnost Hrvatske vojske na način da uspješno obavljaju svoje zadaće unatoč izazovnim trenutcima i stanju opreme“, rekao je Banožić.

“Pravovremena odluka o nabavi borbenih zrakoplova Rafale”

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj rekao je kako je riječ o nesretnom događaju tijekom kojega su sve aktivnosti bile odrađene u skladu s propisanim procedurama i poštivane su sve mjere sigurnosti.

„Imamo, nažalost, jednog ozlijeđenog pilota, što još jednom pokazuje kako je odluka o nabavi višenamjenskih borbenih aviona Rafale bila opravdana i pravovremena“, rekao je admiral Hranj.

Izrazio je nadu da se ovaj događaj neće ponoviti.

„Avioni MIG-21 su pouzdana sredstva kada se pridržavamo svih sigurnosnih mjera održavanja i popravaka, kao što je to bio slučaj s ovim avionom“, pojasnio je admiral Hranj te dodao kako su piloti koji su upravljali avionom MiG-21 vrhunski školovani i uvježbani s brojnim satima naleta. No, vojnički poziv je poziv koji nosi određene rizike, dodao je.

Admiral je ovom prigodom izrazio potporu obiteljima pilota, posebice obitelji stradalog pilota, izrazivši uvjerenje kako nas ovaj nemili događaj neće obeshrabriti u izvršavanju zadaća.

Zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec iznio je detalje vezano za ovaj događaj. Rekao je da je avion koji se srušio sudjelovao u planiranoj obuci, u kojoj je sudjelovalo ukupno pet aviona HRZ-a u zračnom prostoru, koji su provodili planirane zadaće koordinirano s Bojnom ZMIN i ostalim sastavnicama koje čine sustav nadzora zračnog prostora.

Pomoć ponudili Amerikanci, Mađari i Francuzi

„U 13:44 smo dobili prvi signal da je jedan od aviona u zraku javio poziv u nuždi tzv. „mayday“. U 13:48 posada je javila da će izvršiti katapultiranje odnosno izbacivanje iz aviona zbog određenih problema s motorom“, rekao je Križanec te dodao da je ubrzo nakon toga, unutar pola sata s Lučkog poletio prvi helikopter s timom pripadnika OS RH, a nakon toga i drugi helikopter.

„U 15:28 su posade helikoptera uočila oba padobrana što nam je potvrdilo da su piloti sigurno napustili avion. U 16:25 piloti su bili u helikopteru prema Lučkom, odnosno predani na sanitet koji ih je prebacio u bolnicu u Zagrebu“, istaknuo je.

General Križanec pojasnio je kako je avion koji se srušio MiG-21, dvosjed, avion za obuku, evidencijskog broja 164, koji je bio remontiran 2013./14. godine te kako se ovaj incident dogodio unutar 20 sati, nakon 200 satnog pregleda.

Što se tiče pilota, istaknuo je kako je riječ o vrlo iskusnim pilotima sa impozantnim brojem satova naleta.

„Radi se o pilotu koji je imao 1800 sati naleta ukupno, u ovoj godini preko 70 sati, nastavnik je letenja i probni je pilot. Pilot u drugoj kabini ima 2000 sati naleta ukupno i 80 sati ove godine“, rekao je.

Na kraju je posebno zahvalio mještanima Voćina koji su spremno pružili pomoć pilotima. Također, zahvalio je i kolegama iz američkog, mađarskog i francuskog ratnog zrakoplovstva koji su ponudili pomoć i pružili podršku. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni