Picassova remek-djela u Klovićevim dvorima

Picassova remek-djela u Klovićevim dvorima

Nanizana u kronološkom slijedu, od ranih radova do posljednjih godina umjetnikova života, djela Picassova plavog i ružičastog perioda, protokubizma i istraživanja Afrike, amblematski radovi analitičkog i sintetičkog kubizma, „klasičnog“ perioda, nadrealističke faze te kasne slike moći će se u Zagrebu vidjeti do 7. srpnja 2013

U Galeriji Klovićevi dvori 23. ožujka 2013. godine otvara se izložba Remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz, a donosi 56 slika i skulptura najslavnijeg majstora 20. stoljeća., osnivača kubizma, slikara, kipara, grafičara. Bit će izloženo više od stotinu radova i dokumenata koji ocrtavaju uzbudljivo umjetničko putovanje velikog stvaratelja modernizma. Nanizana u kronološkom slijedu, od ranih radova do posljednjih godina umjetnikova života, djela Picassova plavog i ružičastog perioda, protokubizma i istraživanja Afrike, amblematski radovi analitičkog i sintetičkog kubizma, „klasičnog“ perioda, nadrealističke faze te kasne slike moći će se u Zagrebu vidjeti do 7. srpnja 2013. Picasso je pomaknuo granice umjetnosti i uzdrmao tradicionalne slikarske žanrove. Vladao je svojom epohom bez premca. No, iza čovjeka koji je postao mit i iza tržišne vrijednosti njegova potpisa ostaje složeno djelo umjetnika i slikara, svakako, ali prije svega stvaraoca.

Tijekom trajanja izložbe, od 23. ožujka do 7. srpnja, održavat će se predavanja o temama vezanima uz lik i djelo autora koji je bio i ostao nepresušan izvor inspiracije umjetnicima, istraživačima, likovnim kritičarima te cjelokupnoj stručnoj javnosti, priopćeno je iz Klovićevih dvora. Njegova je umjetnost često bila poticaj za nove umjetničke trendove, čak i pokrete u sredinama koje su se napajale avangardnim strujanjima. Značajan trag ostavio je i u hrvatskoj umjetnosti, a njegove su se faze, od kubizma do klasicizma, ali i plave i ružičaste, pomno pratile, interpretirale i propitivale. Na predavanjima će biti riječi o modernoj umjetnosti općenito te o tome zašto su neke slike Pabla Picassa značile prekretnicu u čitavoj povijesti umjetnosti, odnosno o tome kako je jedan čovjek pokrenuo lavinu novih stilskih, formalnih i sadržajnih promišljanja svih grana umjetnosti. Jedna od tema predavanja bit će i odjek kubizma i Picassove umjetnosti u hrvatskoj arhitekturi, slikarstvu, skulpturi i fotografiji.

Likovne radionice

"Kipar" (1931)
“Kipar” (1931)

Bez obzira što je Picasso bio umjetnik koji se služio primarno tradicionalnim medijima, koristio ih je na nov, često duhovit način. Stoga će se taj njegov segment rada izdvojiti da bi se sam umjetnikov izričaj približio svim zainteresiranim kreativcima poticanim na korištenje medija koji su dio njihova svakodnevnog okruženja kao i na otkrivanje novih načina korištenja tradicionalnih medija. Likovne radionice vodit će mladi umjetnici koji će na svojim radionicama približiti izričaj umjetnika svjetskog značenja Pabla Picassa, sva njegova polja stvaranja te djecu kroz rad i igru naučiti novim pojmovima s kojima se dosad nisu imala priliku susresti, te kako uopće nastaje umjetničko djelo.

Uostalom, Picasso je jednom izjavio: „Kada sam bio dijete, mogao sam crtati kao Rafael, ali trebao mi je cijeli život da bih crtao kao dijete.“

Posjetitelji će, između ostalih moći vidjeti slike: Kipar (1931); portret Dore Maar (1937) – jedan od slavnih portreta slikarove muze i francuske umjetnice slavenskih korijena; portret muškarca (1902/1903.); Paul kao Harlekin (1925); jednooku Celestine iz „plavog perioda“ i skulpture: Trudna žena (1950 – 1959); Koze (1950) i dr.

Cijena ulaznice za pojedinačnu odraslu osobu iznosi 70 kuna, odnosno 50 kuna za učenike, studente i umirovljenike, dok je za djecu do šest godina ulaz na izložbu besplatan. Radno vrijeme Galerije za izložbu Picasso je svaki dan od 10 do 20 sati.  (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni