Peugeot se vraća na 24 sata Le Mansa

Peugeot se vraća na 24 sata Le Mansa

(Foto: https://media.peugeot-sport.com)

Peugeot se 2022. godine vraća na prestižnu utrku izdržljivosti – 24 sata Le Mana. Riječ je o vrlo zahtjevnom ispitu kako za vozače, tako i za automobile, natjecanju iz kojeg se Peugeot povukao nakon sezone 2011. Sada se u suradnji sa svojim dugogodišnjim trkaćim partnerom, tvrtkom Total namjerava ponovno uključiti u ovu utrku.

Peugeot je do sada tri puta pobijedio na Le Mansu – 1992. i 1993. godine s bolidom Peugeot 905 Evo 1B, te s bolidom Peugeot 908 HDi 2009. godine.

Automobil s kojim će konkurirati od 2022. godine jest hibrid Le Mans Hypercar koji će pokretati motor na unutarnje izgaranje potpomognut s dva elektromotora. Snaga od 500 kW (670 KS) prenosit će se na sva četiri kotača, s tim da su elektromotori zaduženi za pogon prednjih kotača. Snaga elektromotora neće premašivati 200 kW (268 KS), a upravo elektromotori se razvijaju u suradnji s Totalom.

Težina je prilagođena novom pravilniku, a karoserija je duga gotovo 5 metara i široka gotovo 2 metra. Treba napomenuti da FIA pravila nalažu i proizvodnju minimalno 25 cestovnih primjeraka.

I na trkaćem bolidu se odražava aktualni Peugeotov dizajnerski trend. Tako prednja i stražnja LED svjetla donose tri okomite linije koje asociraju na tragove pandži.

Peugeotov tim je u Le Mans privukla relativna pristupačnost klase hiperautomobila, kao i propisi koji dopuštaju poprilične konstruktorske slobode.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni