Peugeot kupio Opel

Peugeot kupio Opel

Francuska grupa Peugeot Citroën (PSA) od američkog je General Motorsa kupila Opel za 2,2 milijarde eura i tako sa 17 % tržišnog udjela postala drugi drugi najveći proizvođač automobila u Europi, odmah iza Volkswagena. Vijest je još zanimljivija ako se u obzir uzme da je PSA grupa prije nekoliko godina bila na rubu propast.

PSA je u stvari preuzeo cijeli europski odjel GM-a, u s sklopu kojeg je i Vauxhall, marka pod kojom se Opelovi automobili prodaju u Velikoj Britaniji. Za Opel je plaćeno 1,3, a Vauxhall 0,9 milijardi eura.

Transakciju je financijski poduprla banka BNP Paribas koja je u jednakim omjerima (50:50) s PSA postala vlasnik financijskog dijela poslovanja GM-a u Europi. PSA je zadržala pravo na intelektualno vlasništvo te će moći koristiti tehnologiju za električne i hibridne automobile koju je GM pripremio za Opel i Vauxhall pripremio za nekoliko idućih godina.

Prema informacijama iz stranih medija engleski Vauxhall je u problemima još od 1999. i od tada njegovo poslovanje nije bilo u plusu. Za pretpostaviti je da će uslijediti otkazi. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni