“Petstotinjak objekata je za rušenje ili značajnu rekonstrukciju”

“Petstotinjak objekata je za rušenje ili značajnu rekonstrukciju”

Voditelj tima stručnjaka sa zagrebačkog Građevinskoga fakulteta koji provjeravaju statiku zgrada stradalih u potresu Josip Atalić ustvrdio je u nedjelju za dnevnik Nove TV da katastrofa koju je izazvao potres u Zagrebu premašuje mogućnosti grada i da je na leđima volontera prevelik teret. Napominje da se procjena statike više neće moći obavljati na volonterskoj osnovi.

„Puno toga je palo na leđa volontera i trebamo pomoć. Ovo je problem koji premašuje Grad Zagreb”, kaže Atalić i dodaje kako već sedam dana 500 volontera radi bez prestanka cijeli dan, od jutra do 22 sata, prenosi dnevnik.hr.

Kao glavni problem ističe što im neki građani nisu prijavili da su u samoizolaciji s obzirom na epidemiju koronavirusa.

”Netko u državi mora odlučiti primamo li ljude izvana ili uvesti neku radnu obvezu”, kaže Atalić te dodaje kako je pregledano 5000 od 25.000 prijavljenih objekata, a volonteri koji rade su uglavnom zaposlenici manjih tvrtki.

„To su male firme, privatnici. Veliki se ne uključuju. Lijepo se vidi tko živi za Hrvatsku, a tko od Hrvatske”, kaže Atalić i ističe kako očekuje da svi zbiju glave jer ova katastrofa premašuje Zagreb. Štetu, kaže, trpe i poslodavci čiji su zaposlenici volonteri koji sada pomažu Zagrebu.

„Od pregledanog, 10 % objekata je u crvenom – za rušenje ili rekonstrukciju”, istaknuo je Atalić koji smatra da će rekonstrukcije za takve objekte biti iznimno skupe. Što se tiče ostalih objekata, vjeruje da će one uglavnom dobiti žutih i/li zelenih oznaka.

Što se tiče zagrebačke katedrale Atalić vjeruje da će inženjer koji radi na njoj već 30 godina riješiti problem.

U cijeloj situaciji Atalić kaže da osjeća i osobni poraz jer su on i njegovi kolege još 2014. napravili procjenu rizika od potresa te su upozoravali na opasnost na razne načine, ali reakcije su izostale. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni