“Petoljetka” za oživljavanje Ilice

“Petoljetka” za oživljavanje Ilice

Ilica je danas veliki, ali potpuno neosviješteni kulturni, gospodarski i turistički potencijal u samom središtu grada Zagreba

Foto: Boris Jagačić

Projekt Ilica, naziv je petogodišnjeg kulturno-umjetničkog projekta koji bi u konačnici trebao oživiti nekada najživopisniju zagrebačku ulicu i »žilu kucavicu« Zagreba, Ilicu, a u kojoj je danas niz zatvorenih i devastiranih trgovina i obrta. Projekt započinje danas otvaranjem Festivala Readymade Ilica, koji će do 12. svibnja pokazati sve kulturne i društvene potencijale skrivene u tim prostorima.

Ivana Nikolić Popović, jedna od autorica koncepta projekta, predsjednica udruge Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija (HKKKKI) rekla je da će se kroz taj entuzijastičan projekt pronaći načine da se napravi nešto pozitivno za grad i uredi propadajuća gradska jezgra.

Festival će ponuditi niz kulturnih i kreativnih sadržaja koji će pokazati kako bi život u Ilici u budućnosti mogao izgledati, a s tim ciljem organizirane su izložbe, edukativne radionice, tribine, predavanja, šetnje.

»Želimo racionalnu i konstruktivnu upotrebu urbanih prostora gdje će se grad promatrati i analizirati kao medij kulture i umjetnosti te kroz ljude koji u njemu žive, a ne samo kao urbanistički plan ili zgrade«, istaknula je.

Projekt bi svojim akcijama i intervencijama trebao ukazati na važnost participativnog i kolaborativnog rada, umjetničkih i drugih oblika, te ekonomiju razmjene, solidarnosti i inkluzije.

Umjesto kataloga festival prati magazin “Readymade” koji će se objavljivati i nakon njegova završetka ne bi li se i dalje promatrati različite umjetničke prakse i urbana promišljanja.

Njegov upravo objavljeni prvi broj, koji će se predstaviti na festivalu, donosi niz intervjua sa stručnjacima, ali i stanovnicima Ilice, te prevedenih članaka o inozemnim iskustvima na temu urbanističkih promjena.

Projekt otvara izložba Nastalo u Ilici dizajnerskog kolektiva OAZA, u prostoru nekadašnje trgovine u Ilici 124.

Nakon toga u vrtu skulptura Akademije likovnih umjetnosti (ALU), u Ilici na broju 85, prikazat će se dokumentarni film Ilica Aleksandra Battiste Ilića, dekana Akademije, koji prikazuje »kontraste organskog rasta Ilice i brutalne zapuštenosti koja je permanentna«.

»Ilica je doživljavala mnoge promjene kroz povijest, no shopping centri odvukli su iz nje njezin obrtničko-trgovinski karakter, pa zato danas imamo šezdeset praznih prostora od Trga bana Jelačića do Trga Franje Tuđmana, dok su u dvorištima devastirane nekada uspješne tvornice koje izgledaju kao slamovi«, rekao je Battista Ilić.

Ocijenio je kako je Ilica veliki, ali potpuno neosviješteni kulturni, gospodarski i turistički potencijal u samom središtu grada Zagreba.

»Život Ilice i užeg dijela grada završava na Frankopanskoj, što je samo jedan četvorni kilometar, a mi ćemo to nastojati promijeniti«, naglasio je.

Program festivala odvijat će se uzduž Ilice u raznim prostorima, od galerija do kafića, uz one koji se sada privremeno otvaraju u novom obliku.

Detaljni program festivala po danima i brojnim lokacijama nalazi se na mrežnoj stranici http://projektilica.com/, a za interakciju s građanima otvorena je Facebook stranica.

Kako bi se za projekt dobilo i mišljenje onih koji ne koriste internet, što je očekivano s obzirom na stariju populaciju građana koji žive u tom dijelu grada, njima će se dostaviti razglednice s pitanjem o tome kakvu Ilicu žele u budućnosti.

Uz Akademiju likovnih umjetnosti i HKKKKI u projektu sudjeluju Grad Zagreb, Hrvatska obrtnička komora, OAZA, Studij dizajna, MUZE, Sedmi kontinent, Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca, Odraz, Lucija Mandekić & Marko Mišković, Secret Zagreb, Krešimir Galović, Alica Pancer, 24 sata. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni