Petir za zaštitu hrvatskih tradicijskih proizvoda

Petir za zaštitu hrvatskih tradicijskih proizvoda

Napomenula je da stoga podržava Rezoluciju Europskog parlamenta o mogućem proširenju zaštite oznake zemljopisnog podrijetla Europske unije na nepoljoprivredne proizvode jer se radi o proizvodima koji predstavljaju našu tradiciju i vrijednost

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir podržavajući na plenarnoj sjednici održanoj ovoga tjedna u Strasbourgu moguće proširenje zaštite oznake zemljopisnog podrijetla Europske unije na nepoljoprivredne proizvode, pohvalila je ljepote hrvatske nematerijalne baštine i založila se je za njihovu zaštitu.

Petir je ukazala kako Hrvatska ima brojne tradicijske proizvode koji predstavljaju osobitost i baštinu našeg naroda te zbog toga zaslužuju biti zaštićeni. Kao takav proizvod izdvojila je čipku, koja je posebna ne samo zbog svoje ljepote, već, kako je kazala Petir, i zbog truda kojeg su generacije naših baka uložile u njenu izradu. Hrvatsku čipku zaštitio je UNESCO, a njome se posebno ponose Lepoglava, Pag i Hvar.

»Vrijedne ruke slavonskih žena izrađuju najljepši zlatovez koji sam ikad vidjela, a međimurska košara izrađena od šiba ili pak torba za laptop izrađena od kukuruzne komušine pravi su hit. Brački kamen ugrađen je u najznačajnija kulturna dobra Hrvatske, a i danas uživa poseban status u izradi uporabnih predmeta. Ručno rađene drvene igračke, svojstvene za Hrvatsko Zagorje, mame osmijeh na lice svakog djeteta. Petrinjska stucka nije posebna samo zbog svog izgleda, već i zato što je izrađuje posljednji petrinjski lončar«, rekla je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Napomenula je da stoga podržava Rezoluciju Europskog parlamenta o mogućem proširenju zaštite oznake zemljopisnog podrijetla Europske unije na nepoljoprivredne proizvode jer se radi o proizvodima koji predstavljaju našu tradiciju i vrijednost koju trebamo zaštiti, zbog naše povijesti i zbog naše budućnosti. »Zbog povijesti, kako ih ne bismo zaboravili i zbog budućnosti, kako ih ne bismo uništili«, zaključila je. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni