Petir poručila američkom ministru poljoprivrede: “Europski potrošači žele znati što jedu”

Petir poručila američkom ministru poljoprivrede: “Europski potrošači žele znati što jedu”

Zastupnica Marijana Petir rekla je da je hormonima tretirana govedina i svinjetina važna za SAD te da američkim vlastima nije jasno zašto je zabranjeno takvu govedinu i svinjetinu izvoziti u EU pri čemu tvrde da EU nema čvrste dokaze o negativnim posljedicama takve hrane

Na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj pri Europskom parlamentu u ponedjeljak je završila razmjena stajališta s američkim ministrom poljoprivrede Tomom Vilsackom. Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir rekla je kako vjeruje da SAD brine o pravima i zdravlju svojih potrošača kao što i EU brine o zdravlju i pravima svojih potrošača, no da je »evidentno da imamo drugačiji pristup i drugačije standarde«, čemu svjedoči i više otvorenih pitanja i prijepora.

Naime, liberalno američko zakonodavstvo tolerira prisutnost genetski modificiranih organizama (GMO) u hrani bez označavanja što predstavlja opasnost za potrošače, rekla je Petir i upitala Vilsacka namjerava li SAD uvesti označavanje GMO-a u hrani. On je odgovorio da u SAD-u postoji označavanje koje ne sadrži informaciju o GMO-u i da su u tijeku razgovori u Kongresu o uvođenju bar-koda kako bi se označila hrana koja sadrži GMO, te da će se ustanoviti prag na temelju kojeg će se označavati prisutnost GMO-a u hrani.

Zastupnica Marijana Petir rekla je da je hormonima tretirana govedina i svinjetina važna za SAD te da američkim vlastima nije jasno zašto je zabranjeno takvu govedinu i svinjetinu izvoziti u EU pri čemu tvrde da EU nema čvrste dokaze o negativnim posljedicama takve hrane. Petir je upitala američkog ministra poljoprivrede može li se očekivati da će SAD poštivati EU zakonodavstvo, a ne ga pokušati mijenjati jer upravo TTIP pokušava dokinuti sve barijere.

»Europski potrošači žele znati što jedu i žele imati mogućnost izbora«, rekla je Petir. Vilsack je odgovorio da za SAD ne postoje crvene linije, no da sudeći po pitanjima zastupnika za EU postoje, i da o tome treba pregovarati. Dodao je da su američki proizvođači koji proizvode parmezan zabrinuti zbog europske regulative jer žele da im se omogući da koriste taj naziv za sir što EU ne dozvoljava vežući označavanje uz geografsko podrijetlo. Oni se zalažu za uvođenje žigova te smatraju da, ukoliko je neki proizvodni proces bio prvotno korišten u jednoj zemlji, to ne bi smjelo biti ograničenje za druge zemlje.

Ministar poljoprivrede SAD-a Tom Vilsack pohvalio je kvalitetu europskih poljoprivrednih proizvoda te naglasio kako je upravo ta kvaliteta prednost europske poljoprivrede i preduvjet njenog opstanka s čime su se složili i zastupnici u Europskom parlamentu. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni