Petir od Hogana zatražila pomoć za hrvatske mljekare

Petir od Hogana zatražila pomoć za hrvatske mljekare

Zastupnica Petir izrazila je svoju zabrinutost izostankom reakcije ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine  jer je riječ o vrlo negativnom primjeru koji svjedoči kako tvrtka koja je najveći korisnih proračuna za poljoprivredu provodi politiku koja je u suprotnosti s hrvatskim interesima

Na sastanku zastupnika u Europskom parlamentu iz redova Europske pučke stranke, članova Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, s povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom, održanom u srijedu poslije podne u Strasbourgu, razgovaralo se o aktualnim problemima u poljoprivredi poput pojednostavljenja ZPP-a, ekološke proizvodnje te stanja u sektoru mljekarstva s obzirom na razvoj situacije u nekim državama članicama.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir izvijestila je povjerenika Hogana o teškoj situaciji hrvatskih proizvođača mlijeka zbog raskidanja ugovora od strane jednog od otkupljivača mlijeka s preko 600 kooperanata. Naime, radi se o kooperantima Agrokorove tvrtke Belje na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Marijana Petir je rekla da je u prvih četiri mjeseca ove godine proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj opala za 5 % te se broj proizvođača smanjio za 1200, a da ovakva jednostrana raskidanja ugovora ako se nešto hitno ne poduzme znače „smrt“ za mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Petir je pitala povjerenika postoji li mogućnost odobravanja ciljanih mjera pomoći obzirom na nastalu situaciju te može li povjerenik potaknuti hrvatsku Vladu da se uključi u rješavanje ovog problema dok ne bude prekasno. Povjerenik Hogan je odgovorio kako postoji mogućnost poduzimanja ciljanih mjera nakon što se utvrdi pravni aspekt cijelog slučaja (ugovora). Ovog trenutka ne može procijeniti da li Komisija ima nadležnost, no svakako će istražiti sve i dostaviti svoj prijedlog.

Zastupnica Marijana Petir izrazila je svoju zabrinutost izostankom reakcije ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine na cijeli ovaj slučaj jer je riječ o vrlo negativnom primjeru koji svjedoči kako tvrtka koja je najveći korisnih proračuna za poljoprivredu provodi politiku koja je u suprotnosti s hrvatskim interesima i koja će dovesti do propadanja više tisuća malih poljoprivrednih gospodarstva, a time i cijelih obitelji koje žive od poljoprivrede i proizvodnje mlijeka. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni