Petir: Nitko se nema pravo pozivati na nasilje u ime Boga

Petir: Nitko se nema pravo pozivati na nasilje u ime Boga

Hrvatska zastupnica je također podsjetila kako se terorizam svakoga dana događa i u zemljama koje su dalje od Europske unije pri čemu su najviše pogođeni Bliski Istok i Sjeverna Afrika

Gotovo dva tjedna nakon strašnih napada koji su Francusku zavili u tugu te postavili pred Europsku uniju i cijeli svijet velik sigurnosni izazov, Europski je parlament na svojoj plenarnoj sjednici održanoj ovog tjedna u Strasbourgu velikom većinom glasova usvojio Izvješće o suzbijanju radikalizacije i novačenja europskih građana u terorističke organizacije.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, osvrnula se na tragične događaje u Parizu, ali i teror koji ekstremističke skupine provode diljem svijeta.

“Terorizam nema nacionalnost, nema državljanstvo, nema dob, nema spol, on nema veze s kulturom i civilizacijom. Terorizam nema vjeru, i nitko nema pravo pozivati se na nasilje u ime Boga. Terorizam je zločin koji najdublje osuđujem te tražim da se iskoriste svi mehanizmi kojima bismo mogli stati na kraj tom zločinu”, kazala je Petir.

Hrvatska zastupnica je također podsjetila kako se terorizam svakoga dana događa i u zemljama koje su dalje od Europske unije pri čemu su najviše pogođeni Bliski Istok i Sjeverna Afrika, a od čega se je često okretalo glavu dok se isto nije dogodilo i na europskom tlu.

Istoga dana kad su sve misli i molitve bile usmjerene prema Parizu, u Libanonu je također bio dan žalosti. Libanon je oplakivao 43 žrtve napada bombaša samoubojica u Bejrutu, žrtve napada koji je iza sebe ostavio i dvjesto ranjenih. Svjedoci smo egzodusa stanovništva iz Sirije – prema procijeni Ujedinjenih naroda u četiri godine u Siriji je ubijeno 10 tisuća djece i 250 tisuća odraslih osoba.

“Ljude se progoni, tjera iz domova i ubija. U Nigeriji je Boko Haram u godinu dana zlostavljao i oteo najmanje 2 tisuće žena i djevojčica, za neke je još nepoznato gdje se nalaze i jesu li uopće žive. U svega par dana u siječnju ove godine u masakru u Bagi brutalno je ubijeno više od 2 tisuće ljudi, a 250 tisuća Nigerijaca nalazi se u izbjeglištvu. Samo u prošloj godini u terorističkim je napadima život izgubilo 32 658 ljudi”, naglasila je Petir dodavši kako Europska unija ne može mirovati sve dok se terorizam u potpunosti ne iskorijeni u svakom kutku svijeta. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni