Petir: Mali ribolov treba zaštititi kao tradicijsko dobro

Petir: Mali ribolov treba zaštititi kao tradicijsko dobro

Petir je istaknula da je sustav malog ribarstva temeljni izvor življenja, predstavlja stoljetnu tradiciju i način rješavanja egzistencije osobito na otocima u Jadranu / Zatražila je da se zastupnika Pedicinija upozori da je eksploatacija nafte u Jadranu s talijanske strane koja se provodi također opasna za okoliš

Na današnjoj sjednici Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravlje i sigurnost hrane pri Europskom parlamentu održana je razmjena stajališta s povjerenikom za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella. Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir pitala je povjerenika planira li napraviti reviziju europskog zakonodavstva jer svima nisu jednaki uvjeti te postoji potreba za prilagođenom regulacijom u Jadranu i mali ribolov treba zaštiti kao tradicijsko ulturno dobro. Petir je istaknula da je sustav malog ribarstva temeljni izvor življenja, predstavlja stoljetnu tradiciju i način rješavanja egzistencije osobito na otocima u Jadranu. Hrvatski ribari zbog posebnosti Jadrana koriste specifične alate i opremu koja se razlikuje od one u EU što je dovelo nažalost do ukidanja malog ribolova.

Petir je citirala na Odboru Joška Božanića iz Komiže koji je rekao da „zabraniti baciti mrežu s obale u Jadran isto je kao u Teksasu zabraniti laso, a u Australiji bumerang“, što je izazvalo simpatije kod zastupnika i povjerenika.

Zastupnica Marijana Petir razgovarala je detaljnije o budućnosti malog ribolova u Jadranu s povjerenikom Vella nakon sjednice Odbora i on je obećao tražiti rješenja kako bi se izašlo u susret hrvatskim malim ribarima kroz instrumente koji su na raspolaganju u EU i našlo adekvatno rješenje.

Marijana Petir je reagirala na Odboru na izjavu zastupnika iz Italije Pernicola Pedicinija koji je tražio od povjerenika da upozori Hrvatsku na opasnosti eksploatacije nafte u Jadranu. Rekla je da se ona protivi eksploataciji nafte u Jadranu, no da se sada provode istraživanja u Jadranu s hrvatske strane, a ne eksploatacija, dok je Italija u Jadran postavila 9 platformi i planira postaviti još 19 pa je tražila od povjerenika Vella da upozori zastupnika Pedicinija da je eksploatacija nafte u Jadranu s talijanske strane koja se provodi također opasna za okoliš. (zg-magazin)