Petir: Hrvatska ne može biti izbjeglički kamp Europe

Petir: Hrvatska ne može biti izbjeglički kamp Europe

»Dok zemlje zapadne Europe zatvaraju svoja vrata, poruka kako nam treba više Europe zvuči kao jeftina parola«

Večer nakon što su se lideri zemalja koje se nalaze na migrantskoj ruti susreli u Bruxellesu, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir osvrnula se u utorak prilikom rasprave na plenarnoj sjednici u Strasbourgu na migrantsku krizu, posebno na situaciju u Hrvatskoj.

“Do ovoga trenutka u Hrvatsku je ušlo 260.280 izbjeglica i migranata koji ne ostaju u Hrvatskoj jer Hrvatska nije njihova obećana zemlja”, rekla je Petir te pojasnila kako je u Hrvatskoj svega pet ljudi do sada zatražilo azil. “To je razumljivo jer prekrasna Hrvatska, nažalost, zahvaljujući lošoj politici nije obećana zemlja niti za mlade Hrvate koji odlaze trbuhom za kruhom u druge države Europske unije”, dodala je.

Migrantima i izbjeglicama je Republika Hrvatska samo prolazna stanica na njihovom putu u zemlje zapadne Europe gdje očekuju bolji životni standard. Oni ne žele ostati ovdje, a Hrvatska niti nema kapacitete zbrinuti ih. No imajući u vidu sastanak lidera zemalja koje se nalaze na ruti Zapadnog Balkana i zajednički dogovor o 17 točaka akcijskog plana, to bi se moglo promijeniti.

Naime, akcijskim planom se predviđa jačanje granične kontrole koja će dovesti do registracije migranata na hrvatsko-srpskoj granici, a ne u zemlji u kojoj su prvi put izbjeglice i migranti ušli u Europu. To bi moglo rezultirati time da će se, ako zemlje zapadne Europe zatvore migrantima svoja vrata što najavljuju posljednjih dana, oni vraćati u zemlju registracije – Republiku Hrvatsku. Petir je kazala kako se nada da Hrvatska ipak neće postati izbjeglički kamp Europe jer bi to bilo nepravedno prema izbjeglicama i migrantima, ali i prema Hrvatskoj.

Pozvala je predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića da ispuni svoje obećanje dano u javnosti kako Hrvatska neće postati hot-spot jer sve upućuje upravo na suprotno.”Kako drugačije tumačiti odluku da će Hrvatska biti prva zemlja u kojoj će se izbjeglice i migranti registrirati, a da su pri tom prošli gotovo pola Europe?”, zapitala je Petir te dodala: “Dok zemlje zapadne Europe zatvaraju svoja vrata, poruka kako nam treba više Europe zvuči kao jeftina parola”.

Pojasnila je kako Europi, ali i Hrvatskoj i migrantima i izbjeglicama zaista treba više Europe. “Treba nam solidarnost s onima koji bježe od rata, ali i međusobno. Ovo čemu svjedočimo nije solidarnost i nije rješenje problema. Rješenje problema je da svatko preuzme svoj dio odgovornosti i da se osigura mir u Siriji i na Bliskom Istoku”, zaključila je zastupnica Petir poručivši da svakom treba osigurati da može mirno i dostojanstveno živjeti u svojoj domovini. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni