Peticijom traže da se jarunskoj livadi vrati status šetališta za pse

Peticijom traže da se jarunskoj livadi vrati status šetališta za pse

Razlog pokretanja peticije su komunalni redari koji odnedavno često patroliraju tim područjem, a koji su vlasnicima pasa ispisali već popriličan broj kazni s obzirom da livada više nama status šetališta za pse

Stanovnici kvartova Jarun, Vrbani, Prečko, Rudeš i Srednjaci ogorčeni su jer, kako tvrde, nemaju adekvatan park za pse. Zbog toga je na mrežnoj stranici Peticija24.com pokrenuta peticija za prikupljanje potpisa kojom se livadi na Jarunu želi vratiti status livade – šetališta za pse kakvo je i prije imala. Vlasnicima pasa s područja Jaruna spomenuta je livada godinama bila omiljeno šetalište, a često su ondje navraćali i vlasnici pasa iz okolnih naselja.

Peticija je za vraćanje ograde odnosno da se livadi kod ulaza u Jarun (između ulaza Hrgovići i ulice Hrvatskog sokola) dodijeli status javne površine na kojoj je dozvoljeno šetati kućne ljubimce bez povodca (u skladu s “Odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama grada Zagreba”, Članak 15.). Razlog pokretanja peticije su komunalni redari koji odnedavno često patroliraju tim područjem, a koji su vlasnicima pasa ispisali već popriličan broj kazni s obzirom da livada više nama status šetališta za pse.

Prije nekoliko godina za vrijeme Proslava Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske vojska je izložilo svoja vozila te je ograda maknuta ali nije vraćena. Jedini park za pse u blizini je onaj na Vrbanima, a vlasnici pasa tvrde kako je taj prostor neadekvatan za malene pse jer oni mogu izaći između dasaka koje su stavljene kao ograda (na mjestu gdje nedostaje živica i na ulaz u taj park), ali i za velike pse jer oni bez problema mogu preskočiti ogradu. Uz to, kada padne kiša sve je natopljeno vodom i puno je velikih rupa na kojima se psi mogu ozlijediti, a park nije niti primjerene veličine obzirom na broj kvartova/pasa u blizini.

Navedeni prostor je travnata površina koja se ne koristi kao uređeni park, a dovoljno je velika za neometan boravak veceg broja pasa.

Pokretači peticije smatraju da vraćenje livade za pse ne iziskuje nikakvu investiciju, već eventualni minimalni financijski trošak za postavljanje ograde na južnoj strani prema SRC-a Jarun. Napominju da čak ni to nije nužno jer su ljubitelji pasa spremni donirati iznos potreban za postavljanje ograde.

»Naši lajavci zaslužuju svoj park«, poručuju.

Lokacija prostora na kojem je bilo dozvoljeno istrčavaje i šetanje pasa bez povodca vidljiva je na grafičkom prikazu.

Peticija se može ispuniti na ovoj poveznici.

jarun_park_psi

(B. J.)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni