Peticija za ustavnu zaštitu hrvatskih voda

Peticija za ustavnu zaštitu hrvatskih voda

HSLS je u 21. 11. 2017. otvorio elektroničku peticiju kojom prikupljaju potpise građana ne bi li se i zastupnike u Hrvatskom saboru potaknulo da podrže inicijativu kojom bi se voda Ustavom zaštitila kao najveće hrvatsko prirodno bogatstvo.

HSLS-ovci su na ovu temu danas održali konferenciju za novinare u Saboru te podsjetili da je na svjetskoj razini već dugo prisutna inicijativa proglašenja prava na vodu i vodoopskrbu ljudskim pravom te je donesena i deklaracija Skupštine UN-a, među kojima je i ona iz 2010. kojom je pravo na vodu i odvodnju prepoznato kao univerzalno ljudsko pravo. Također, naši susjedi Slovenci su nedavno unijeli u svoj ustav odredbu po kojoj vodni resursi trebaju biti primarni za opskrbu građana i kućanstava pitkom vodom, što znači da voda ne smije biti tržišna roba. 

Sve navedeno govori o rastućoj svijesti kako životna ovisnost čovjeka o vodi ne smije biti podložna interesima tržišta.

Iz stranke poručuju da se zalažu za slobodno tržište i prodaju sve državne imovine koja nije od posebnog značaja za njezine građane, ali se istovremeno protive prodaji prirodnih bogatstava koja su od nacionalnog interesa.

HSLS predlaže da se sama procedura koja prethodi izmjeni Ustava provede na temelju zahtjeva 1/5 ukupnog broja saborskih zastupnika, bez potrebe organiziranja referenduma što je organizacijski zahtjevnije i financijski puno skuplje.

Zbog svega navedenoga pozivaju građane da podreže peticiju: https://goo.gl/uHgw1E

Više na: HSLS otkrio »toplu vodu« (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni