“Peticija ne može utjecati na izdavanje građevinske dozvole”

“Peticija ne može utjecati na izdavanje građevinske dozvole”

Čelnica VIDRA-e, Vesna Grgić smatra kako je politička elita krivo shvatila pojam demokracije te da vlastodršci moraju biti svjesni da su dužni svome narodu polagati račune. »Nitko nešće građane stavljati u zagrebačka geta, VIDRA jasno i glasno ustaje protiv toga«, poručila je

Udruga građana Siget u petak je referentu Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet uručila potpise građana koji se protive rušenju zelenila u okrugu Brodarskog instituta. Povod za uručivanje peticije je taj što je upravo u postupku izdavanje građevinske dozvole za parcelu unutar Brodarskog instituta kod ulaza iz Sortine ulice br. 1 u Sigetu, a koji tamošnji građani nazivaju i Botaničkim vrtom Novog Zagreba. Ondje je, kako navodi vijećnica Mjesnog odbora Siget i potpredsjednica udruge građana Siget, Gordana Pasanec sakupljeno dvjestotinjak potpisa susjeda protiv izgradnje stambenog – poslovnog objekta.

U udruzi građana uvjereni su da se izdavanjem građevinske dozvole zapravo daje zeleno svijetlo za rušenje Brodarskog instituta. »Smatramo da je Brodarski institut od velikog strateškog značenja za našu državu. Na koncu konca, 2015 godine je proglašen pravnom osobom od strateškog značenja da bi sad sve palo u vodu«, kaže Pasanec. Nadodaje da je još u siječnju prva vijest bila izjava ministra Gorana Marića da Brodarski institut ide u privatizaciju.

Zbog cjelokupne situacije udruga građana Siget je sakupiti i predati potpise građana na koje se ova događanja odnose. No ubrzo je uslijedio šok – odgovorni referent im je po preuzimanju peticije kazao da bez obzira na to što su predali peticiju i što traže odgodu gradnje – »ne mogu utjecati na dodjelu građevinske dozvole«.

Pasanec je podsjetila kako dozvolu traži tvrtka Castrum nekretnine d.o.o, odnosno njezin vlasnik Vlado Leko koji je zatražio građevinsku dozvolu na drugoj parceli Brodarskog instituta. Pasanec smatra kako se tim činom kreće prema devastaciji i nestanku jednog važnog objekta za Republike Hrvatske.

Vesna Grgić

Udruga građana Siget po tom je pitanju uputila otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću te se nadaju skorom odgovoru. Zahvalila je podršci koju im je dala braniteljska udruga Veterani i društvena akcija, poznatija kao VIDRA. Njihova predsjednica Vesna Grgić kazala je da će uvijek podržati slobodno misleće ljude, baš kao i slobodnu i spontanu akciju građana. Pritom je istaknula: »Uvijek ćemo biti protiv samovlade zagrebačke vrhuške i svih onih zbog kojih se moraju dešavati ovakve akcije«.

Nadodaje kako su oni kao građani krenuli u rat te su dane i godine proveli ondje te nakon toga prekinuli sa tom tradicijom te ponovno dijele dobro i zlo sa svojim sugrađanima Zagreba.

»Duboko sam povrijeđena izjavom gradonačelnika Milana Bandića, gdje se ovakvi skupovi iskazivanja nezadovoljstva aktualnim zbivanjima uspoređuju s ‘balvan revolucijom’«.

Pritom je skrenula pozornost nato da su upravo oni, veterani Domovinskog rata, krenuli u rat i stavili glavu u torbu zbog balvana te drži da je upravo ‘balvan revolucija’ ono što čini zagrebačka politička vrhuška. Kaže kako se nekoć nije bio problem dići protiv ‘balvan revolucija’, a to nije ni danas kada su mnogi građani gurnuti na marginu društva.

Grgić smatra kako je politička elita krivo shvatila pojam demokracije te da vlastodršci moraju biti svjesni da su dužni svome narodu polagati račune. Smatra kako vlastodršci svoje birače, ali i druge ljude tretiRaju kao osobe sa posebnim potrebama. Pritom je naglasila, kako su oni legalisti i poštuju demokratske izbore, no da oni nisu birali tutore i netko će ih stavljati u zagrebačka geta te da VIDRA jasno i glasno ustaje protiv toga.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni