Peter Weisz izlaže u Zagrebu

Peter Weisz izlaže u Zagrebu

Sviđa da sam prepoznatljiv i da se ne uklapam u nikakve uobičajene standarde. Valjda je to zbog toga što kada radim, radim iskreno, kako se tog momenta zaista i osjećam

Istaknuti hrvatski likovni umjetnik europskog ugleda, akademski slikar Peter Weisz predstavlja se s novom samostalnom izložbom u Zagrebu, nakon niza inozemnih izlaganja.

Izložba „Novomilenijski ciklus Petera Weisza“, otvara se u ponedjeljak, 11. ,rujna u Klubu Židovske općine u Palmotićevoj ulici 16, u Zagrebu.

Weisz se predstavlja odabranim djelima nefigurativne motivike raznovrsnih oblika, mrlja, ploha, točkica, linija i izrazitog razigranog kolora nanesenog snažnom i impulzivnom gestom.

Peter Weisz

Gospodine Weisz, izlažete samostalno u Zagrebu, u Klubu Židovske općine. Što posjetitelji mogu vidjeti? Naslov izložbe govori “Novomilenijskom ciklusu Petera Weisza”

– Izložbi je pomogao Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo. S obzirom na to da je rujan u svijetu proglašen međunarodnim danom židovske kulture, a ja jesam član Udruge likovnih umjetnika Izraela. Naziv  izložbe Novo-milenijski ciklus Petera Weisza s odličnom recenzijom gđe Branke Hlevnjak (nalazi se i u katalogu izložbe ) – najviše govori  o novonastalim djelima – od ekspresivne figuracije do ekspresionističke apstrakcije.

Vaše slikarstvo je doista osebujno.

– To je opća ocjena većine likovnih kritičara, a meni se sviđa da sam prepoznatljiv i da se ne uklapam u nikakve uobičajene standarde. Valjda je to zbog toga što kada radim, radim iskreno, kako se tog momenta zaista i osjećam.

Izraziti kolor je vaš zaštitni znak.

– U zadnje vrijeme, da. Uz kompoziciju boja pojačava i ekspresiju…

Najviše radite u ulju.

– Da, pretežito radim u ulju, kojeg često miješam na slici i s detaljima akrilika.

Koliko je teško danas biti samosvojan, originalan slikar?

– Danas je generalno teško biti umjetnik, ali vjerujem da je to tako i u mnogim drugim profesijama… Prema tome, ne žalim se.

Slikate više desetljeća, niste se umorili od slikarstva?

– I inače u svom slikarstvu sam kampanjac. Ima perioda kada radim puno, a onda ima i dugih pauza. To je stoga što zbog iskrenosti radim samo onda kada imam stvarnu potrebu za tim. To je ujedno svojevrsna osobna terapija i stoga mi nije nikada teško kada slikam.

Na čemu trenutno radite?

– Trenutno se odmaram, jer unazad godinu i manje dana bile su mi izložbe u muzeju u Varaždinu, na Peristilu u Splitu, u srpnju skupna izložba u Parizu i sada je ova zagrebačka. Naravno, imam planova i za još neke u skorije vrijeme, ali neka to zasad ostane tajna – dok se planovi ne potvrde.

Planovi, izložbe, monografije…?

– Planova uvijek imam i rado se odazivam na sve pozive, bez obzira na veličinu grada ili ustanove koja me pozove. Prvenstveno to mi pruža mogućnost komunikacije s novim ljudima i sredinama, a to pak inspirira nove slikarske uratke.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni