Peter Macapia: U potrazi za simetrijom

Peter Macapia: U potrazi za simetrijom

Na ovoj izložbi američki umjetnik Peter Macapia postavlja razna pitanja koja se tiču prostora, uključujući ekonomiju, urbana istraživanja i povijest

U Domu hrvatskih likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma 16, u srijedu 5. ožujka, s početkom u 19 sati otvara se izložba Borroworrob: In Search of Symmetry.

Na ovoj izložbi američki umjetnik Peter Macapia postavlja razna pitanja koja se tiču prostora, uključujući ekonomiju, urbana istraživanja i povijest. U Galeriji Bačva bit će predstavljena njegova instalacija, nastala u suradnji sa studenticama Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu: Jelenom Mavrić, Georgette Ponte i Ivonom Stražičić i projekcija filmskog klasika Ante Babaje iz 1958. godine, Nesporazum.

Galerija će funkcionirati kao riznica i kovnica, u kojoj će biti izložene i proizvedene nove valute na temu geopolitike prostora u sklopu međunarodnog natječaja, uz radove Petera Macapije, Paola Cirija, Mladena Stilinovića, Petera Rostovskog, Mary Jeys i drugih.

Na zidovima Galerije Prsten će biti postavljena međunarodna izložba eksperimentalnih video radova, s područja Sjeverne Afrike, Latinske Amerike, SAD-a, Bliskog Istoka i Europe, Fayçala Baghriche, Ane Hušman, Einata Amira, Ivana Argote, Luciane Lamothe, Petera Macapije, Tončija Antunovića.

Vitto Acconci i Peter Macapia
Vitto Acconci i Peter Macapia

U sklopu izložbe predviđeno je i premijerno prikazivanje filma ”Grad unutar mene” Vita Acconcija, nastalog u suradnji s Peterom Macapijom posebno za ovu izložbu.

Osnovni cilj ovoga projekta je uključiti publiku u pitanja koja se ne tiču samo institucija kao mjesta već i sila koje definiraju prostor, kao funkciju drugih sila, uključujući i one koje oblikuju HDLU kao i mnoge druge institucije, prostor između umjetnika i publike i prostor između njih i globalnih umjetničkih ekonomija, između globalnih umjetničkih ekonomija i vrata muzeja, i tako u opet iznova….

Peter Macapia je umjetnik, arhitekt i teoretičar, koji živi u New Yorku. Rodom je s Vashon otoka u Tihom oceanu, sjeverozapadno od SAD‐a. Njegova umjetnost i arhitektura je usredotočeni su na geopolitike javnih prostora, strukturalni inženjering, algoritamske proračune i odnos geometrije i topologije tvari/energije. Izlagao je i izvodio performanse u The Storefront for Art and Architecture, kao i na međunarodnim izložbama Art Miami/Basel, te na samostalnim izložbama u New Yorku, Hong Kongu, Londonu i Los Angelesu. Kao profesor predavao je arhitektonski dizajn, povijest i teoriju na Sveučilištu Columbia i Sci‐Arc, kao i na ESA Pariz, TUS Tokio i  TU Delft. Diplomirao je na RISD i Harvardu kao prvostupnik i magistar struke, a doktorirao je na Sveučilištu Columbia, na kojem je primio i Predsjedničku Stipendiju. Trenutačno radi kao profesor na Pratt GAUD.

Izlažu: Peter Macapia, Vito Acconci, Paolo Cirio, Einat Amir, Tonči Antunović, Ivan Argote, Fayçal Baghriche, Mladen Stilinović, Ana Hušman, Luciana Lamothe, Peter Rostovsky, Mary Jeys

Projekcije filmova : Ante Babaja, Charlie Chaplin, Buster Keaton

Izložba je otvorena do 27. ožujka.

(zg-magazin)

 

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni