Petek: Tomašević bi trebao pomoći radnicima Kamenskog i Diokija

Petek: Tomašević bi trebao pomoći radnicima Kamenskog i Diokija

(Foto: Press materijal)

Gradski zastupnik Renato Petek (SDP) najavio je u četvrtak da će na sjednicu Gradske skupštine, koja će održati u ožujku, uputiti prijedlog o otkupu dijela radničkih tražbina u korist bivših radnika Diokija i Kamenskog. Pozvao je gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića da im pomogne.

Petek je na konferenciji za novinare ispred Gradske vijećnice predstavio socijalnu mjeru kojom bi se pomoglo bivšim radnicima da naplate barem dio neisplaćenih plaća od nekad velikih tvrtki koje su završile u stečaju.

Na konferenciji je istaknuto da su Kamensko i Dioki tijekom stečaja uplatili u gradski proračun više milijuna kuna preko naplate komunalne naknade. Taj bi iznos poslužio kao referentna vrijednost temeljem koje bi gradonačelnik trebao u roku 30 dana predložiti konkretno rješenje za pomoć radnicima.

Petek je pozvao Tomaševića da i sada reagira kao prijatelj radnika, kao što je to učinio prije trinaest godina kada je pružio podršku radnicama Kamenskog u štrajku. Naglasio je da je novi prijedlog inspiriran onim iz 2018., koji je tada predložio Tomaševićev Klub Lijevog bloka.

“Tko će pomoći, ako ne ljevica?”

»Hoće li ljevica na vlasti u Zagrebu pomoći radnicima Kamenskog i Diokija? Tko će, ako ne ljevica? Kada, ako ne sada kad stranke ljevice imaju priliku realizirati ono za što su se zalagale u oporbi?«, retorički se zapitao Petek.

Zaključio je da se radi o pravno utemeljenom te prijedlogu s osjećajem pravednosti i socijalne osjetljivosti prema radnicima koji su pretrpjeli veliku nepravdu i od kojih su mnogi teško živjeli i žive nakon stečaja njihovih tvrtki.

Zastupnica bivšeg saziva Gradske skupštine Miljenka Ćurković i jedna od inicijatorica tadašnjeg prijedloga podsjetila je kako je zaključak u Skupštini bio prihvaćen 2018. na prijedlog oporbenog lijevog bloka. No, 14 dana nakon toga tadašnji gradonačelnik Milan Bandić sazvao je izvanrednu sjednicu Skupštine i zaključak stavio izvan snage.

Tada je žestoko reagirao Tomašević, kao i cijela oporba, napuštajući sjednicu i prozivajući Bandića da “novac čuva za kumove” te da je prekršio ovlasti i zakon.

Radnik Diokija Srđan Perković podsjetio je kako je samo Diokiju naplaćeno 8,7 milijuna kuna komunalne naknade i 1,2 milijuna kuna kamata. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni