Petek: Istražit ću kome je u interesu nametati boksove za otpad!

Petek: Istražit ću kome je u interesu nametati boksove za otpad!

(“Koje vam je bolje rješenje? Boks na javnoj površini ili ovakav polupodzemni spremnik?”;  Foto: Facebook/Renato Petek)

SDP-ov gradski zastupnik Renato Petek u svojoj se jučerašnjoj objavi na Facebooku ponovno osvrnuo na model gospodarenja otpadom u Zagrebu. Ustvrdio je kako je »Zagreb je jedini grad u Hrvatskoj u kojem je zabranjeno postavljati polupodzemne spremnike za otpad!«

Upitao se zbog čega je u našem gradu i dalje na snazi najskuplje i ekološki manje prihvatljivo rješenje za odlaganje i sortiranje otpada ispred višestambenih zgradama, izvan centra u boksovima, a u centru s podzemnim spremnicima.

»Koncept s polupodzemnim spremnicima se u mnogim gradovima u Hrvatskoj pokazao kao najefikasnije, estetski prihvatljivo, ekonomično i funkcionalno rješenje za odlaganje otpada za stanovništvo. Štoviše, neki gradovi uz more odustaju i ukidaju rješenja s podzemnim spremnicima jer se za njih mora betonirati skupa komora, izmještati podzemna infrastruktura, a iskoristivost prostora je manja od drugih rješenja«, navodi Petek u objavi.

Smatra kako isključivi stav gradonačelnika Tomislava Tomaševića oko donošenja odluka o spremnicima, ali i poništeni natječaj za podzemne spremnike za centar grada te raspisivanje sličnog, novog natječaja »upućuju na sumnju u dovođenje pojedinih tvrtki u povoljniji položaj«.

Postavljaju se na parkiralištima (kojih ionako nedostaje) i zelenim površinama

»Suprotno očekivanjima i obećanjima, u Zagrebu poslije promjene vlasti nemamo transparentniju, kompetitivniju niti financijski povoljniju javnu nabavu. Kada netko u gradskim odlukama protežira samo jedno rješenje, onda mi tu odmah nešto smrdi i poziva na redovne i učestale provjere«, navodi Petek.

Najavio je kako će istražiti kome je u interesu gurati rješenje s boksovima koji često završe na parkirališnim mjestima (kojih ionako nedostaje) ili na zelenim površinama, koji bi zelene opcije trebale štiti i sačuvati, a događa se upravo suprotno. Osim toga, napominje kako bi naplata postavljanje boksa iz pričuve mogla dovesti do tužbi prema predstavnicima stanara za nezakonito trošenje novca za investicije na tuđoj imovini (javnoj površini), a to pitanje nije regulirano niti uredbom o održavanju zgrada, upozorava gradski zastupnik.

Prema njegovim navodima, cijena boksa s postavljanjem kreće se od 3500 do 6500 eura, ovisno o veličini, a njega kapacitetom zamjenjuje jedan polupodzemni spremnik s ugradnjom za 3500 eura.

Tvrdi kako je postavljanje boksova najskuplje rješenje koje zauzima 5 puta više prostora od podzemnog spremnika za isti volumen, a ujedno je i najružnije te zahtjeva češće pražnjenje i održavanje. Uz to, ma najkraću garanciju, nema senzore ispunjenosti ni protupožarni sustav, ne preša i ne hladi otpad, pa se iz spremnika u boksu i dalje šire neugodni mirisi. Zaključno, ulaganje u bokseve iz pričuve nije zakonito prema mišljenju Ministarstva pravosuđa i uprave, navodi Renato Petek. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni