Petek: Grad Zagreb gubi bitku s divljim odlagalištima otpada!

Petek: Grad Zagreb gubi bitku s divljim odlagalištima otpada!

(Foto: Facebook / Renato Petek)

SDP-ov gradski zastupnik Renato Petek upozorio je na porast broja divljih odlagališta u Zagrebu. U svojoj Facebook objavi »Divlja odlagališta otpada u Zagrebu – 2. dio – Blato i Lučko, Novi Zagreb zapad« ustvrdio je kako Grad Zagreb u posljednje vrijeme gubi borbu s divljim odlagalištima otpada.

Navodi kako na rubnim dijelovima grada ima je najviše nepropisno odbačenog otpada u okolišu, uz ceste, šumarke ili poljoprivredne površine, obale Save ili ispod nadvožnjaka obilaznice i mostova.

»Zbog ovog sam problema predložio Gradskoj skupštini da usvojimo zaključak o potrebi izrade ambicioznih mjera za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i plana za uklanjanje odbačenog otpada kojega ima u ogromnim količinama. Nepropisno odbačenog otpada u okolišu ima svih vrsta: glomazni otpad, građevinski materijal, odjeća i obuća, gume, dječje igračke, ali i opasan otpad koji potencijalno može najviše zagaditi okoliš te ugroziti i vodozaštitna područja koja se nalaze u blizini«, upozorio je Petek.

Dodaje kako u borbi protiv divljih odlagališta osim čišćenja lokacija i uvođenja mjera sprječavanja nastanka novih odlagališta, dodatan naglasak treba staviti i na edukaciju građana o štetnosti nepropisnog odlaganja otpada u okoliš, kao i mogućnostima njegovog odlaganja kroz zbrinjavanje različitih vrsta otpada u sustavu gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu.

Prema njegovim riječima, do sada je, prema podatcima iz evidencije lokacija odbačenog otpada (ELOO) na području Zagreba ima više od više od 9000 prijava onečišćenih lokacija.

»Pozivam i gradonačelnika Tomaševića da izvrši svoje propisane obaveze te dostavi gradskim zastupnicima i javnosti detaljno izvješće o sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada podnese, o lokacijama i količinama nepropisno odbačenog otpada te troškovima uklanjanja takvog otpada i provedbi mjera tijekom 2021. i 2022. godine«, navodi Petek.

Građane poziva da lokacije divljih odlagališta prijave na: https://eloo.haop.hr/public/

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni