Petek: Cijene odvoza otpada rastu, a o razlozima se ne govori

Petek: Cijene odvoza otpada rastu, a o razlozima se ne govori

Gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) u četvrtak se na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici osvrnuo na nedavnu najavu Grada Zagreba o poskupljenju usluge odvoza otpada.

Naglasio je da se cijena povećava, a da građani nisu čuli prave razloge zbog čega se to predlaže.

„S obzirom na višegodišnji nered kojeg imamo u sustavu gospodarenja otpadom, situacija sa smećem postaje jedan od gorućih problema našeg grada, ali i u mnogim dijelovima Hrvatske. Zagrepčani s obzirom da plaćaju najveći prirez u državi ne zaslužuju ovako loš sustav gospodarenja otpadom, a ne zaslužuju niti najavljeno poskupljenje usluge odvoza otpada“, poručio je Petek. Kazao je da se s građanima ne komunicira, jedino se na tržnicama organiziraju povremene edukacije, što nije dovoljno.

Smatra kako bi bilo učinkovitije kada bi se radilo preko Gradsko stambeno-komunalnog gospodarstva, s predstavnicima stanara i na terenu te preko mjesnih odbora rješavali problem s kojim se građani susreću nakon što su u većini dijelova grada podijeljeni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada.

Najavio je da će podržati inicijativu građana da se izađe na ulicu i prosvjeduje protiv postojećeg sustava gospodarenja otpadom i planiranog poskupljenja usluge odvoza otpada.

„Trenutno u gradu imamo jedan loš sustav gospodarenja otpadom kojem upućujem pet NE: nepravedan je, nemotivirajući, netransparentan, nefunkcionalan i neisplativ. U Zagrebu imamo kontinuitet jedne uprave i nakon 15 godina upravljanja gradom trebali bi vidjeti rezultate i u sustavu gospodarenja otpadom, ali toga nema. Nemamo ni jednu sortirnicu, kompostanu ni energanu, a ni Centar za gospodarenje otpadom. Stoga nemamo kružnu ekonomiju u sustavu gospodarenja otpadom i ne možemo kvalitetno se pobrinuti za otpad“, ustvrdio je gradski zastupnik.

Dodao je da jedino postoji čvrsto oslanjanje na privatnike, oporabitelje različitih vrsta otpada. “Sve ovisi o privatnim oporabiteljima koji diktiraju cijene, što je financijski nepodnošljivo za Čistoću koja zbog toga ima sve veće troškove s jedne strane oko uvođenja odvojenog prikupljanja otpada s kućnog praga i s druge strane sve veće troškove prema oporabitelju tog otpada”, komentira Petek.

Naglasio je da se u Zagrebu također ne vide rješenja za otpad kao što su plastika, drvo, tekstil, a u svijetu se plastika i guma koriste za novi asfalt, tekstil se reciklira u modnoj industriji, dok se drveni otpad prerađuje u reciklirani namještaj, pelete.

Po njemu, sustav je nepravedan jer naplata usluge odvoza otpada ne ovisi o količini proizvedenog otpada već o veličini spremnika i broju odvoza. Također, više od 30 % samaca i manjih firmi će plaćati fiksni dio cijene daleko iznad opsega usluge koji će koristiti. Nemotivirajući je jer građani koji stvore manje otpada neće biti motivirani puno nižim računima, budući da varijabilni dio neće puno utjecati na konačnu cijenu.

Što se tiče neisplativosti Petek je usporedio broj zaposlenika u sektoru gospodarenja otpadom u Zagrebu s Ljubljanom i Bečom. Podaci govore da u Zagrebu jedan djelatnik zaposlen u sektoru pokriva 400, u Beču 600, a u Ljubljani 700 stanovnika.

Spomenuo je moguće plaćanje penala Europskoj komisiji s obzirom da Hrvatska u nekoliko kategorija neće stići ispuniti obveze i ciljeve do 2020. godine koje je preuzela ulaskom u EU, a Svjetska banka je utvrdila da bi iznos penala za RH mogao biti 300.000 kuna dnevno.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni