Perivoj oko dvorca Lužnica proglašen spomenikom parkovne arhitekture

Perivoj oko dvorca Lužnica proglašen spomenikom parkovne arhitekture

Dvorac Lužnica izgrađen je u drugoj polovici 18. stoljeća i primjer je višekrilnog otvorenog dvorca te ima status spomenika kulture prve kategorije

Perivoj oko dvorca Lužnica u Zaprešiću je odlukom Skupštine Zagrebačke županije 11. prosinca proglašen je zaštićenim područjem u kategoriji spomenika parkovne arhitekture. Tim povodom je u srijedu, 18., prosinca u Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor – Lužnica održana svečanost, na kojoj je ujedno obilježena i desetogodišnjica rada Javne ustanove Zeleni prsten.

»Ustanova “Zeleni prsten” već deset godina štiti prirodu, na što smo ponosni, ali i prepoznati kao zeleni zagrebački prsten. Sada je naša ustanova dobila još jedno zaštićeno područje kojim će upravljati«, rekao je župan Stjepan Kožić, posebno zahvalivši Družbi sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, u čijem je vlasništvu dvorac Lužnica i perivoj oko njega, što su ovaj prostor uredile i otvorile za javnost.

Uz župana, svečanosti su prisustvovali predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak i ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, koji je ujedno otvorio i izložbu Zaštićena područja Zagrebačke županije.

Uvodno je prisutne pozdravila s. Miroslava Bradica, vrhovna poglavarica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, dok je o radu Javne ustanove Zeleni prsten u proteklih deset godina govorila njezina ravnateljica Tatjana Masten Milek.

U prigodnome programu sudjelovao je tamburaški sastav i trio flauta družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga.

Park je oblikovan u engleskom parkovnom stilu uz utjecaj francuskog kasnobaroknog vrta s oblikovanim živim ogradama uz koloritne cvjetne gredice. Unutar perivoja na jugozapadnoj strani ističe se jezero bogato florom i faunom s dva gaja u neposrednoj blizini. Cijelim perivojem dominiraju soliterna stabla, skupine stabala, gajevi dok na sjevernoj strani u krajobraznom oblikovanju perivoja prevladavaju grmolike vrste te cvjetne gredice ruža stablašica (vidljiv je utjecaj kasnog baroka, francuski parter). Drvored omeđuje istočnu granicu do ulaza u perivoj. Ispred dvorca na sjevernoj strani nalazi se veličanstvena platana stara preko 300 godina.

Dvorac Lužnica izgrađen je u drugoj polovici 18. stoljeća i primjer je višekrilnog otvorenog dvorca te ima status spomenika kulture prve kategorije.

Područje Zagrebačke županije karakterizira bogatstvo prirodnih resursa, u kojem se ističu šume, močvarni prostori, krški fenomeni te velika raznolikost biljnog i životinjskog svijeta. Zaštićena područja zauzimaju čak 37.690 ha što je 12,2 % površine Zagrebačke županije. Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije upravlja s ukupno 24 zaštićena područja. Svrha njenog djelovanja upravljanje je zaštićenim područjima u smislu zaštite, održavanja i promicanja te osiguranja neometanog odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni