Peripetije oko organiziranja medicinske pomoći braniteljima – prosvjednicima

Peripetije oko organiziranja medicinske pomoći braniteljima – prosvjednicima

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum je pak ukazala na probleme s kojima se njezin ured susreo na terenu. Iz Ministartva branitelja, kao i Ministarstva socijalne politike i mladih došao je naputak da se pripazi s postavljanjem kontejnera za pružanje medicinske pomoći, kao i poruka da se »ne politizira zdravstvena skrb«

Invalidi Domovinskog rata okupili su se danas na Markovu trgu, a o njihovom prosvjedu ispred Ministarstva branitelja govorilo se i na aktualnom satu današnje Gradske skupštine.

Gradski zastupnik Zoran Piličić (HDZ) ocijenio je da Gradska skupština treba zauzeti službeno stajalište o prosvjedu najtežih ratnih vojnih invalida koji pred Ministarstvom prosvjeduju već 11. dan te je predložio da matični Odbor za branitelje održi tematsku sjednicu o tom pitanju. »Što mi možemo učiniti kako bismo tim ljudima olakšali ove dane hladnoće?«, upitao je Piličić.

»Svjesni smo prosvjeda, ali i naših nadležnosti u pogledu tog prosvjeda«, odgovorila mu je zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, koja kaže da su gradski uredi, prvenstveno Gradski ured za zdravstvo, poduzeli sve što je bilo u njihovoj moći.

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum je pak ukazala na probleme s kojima se njezin ured susreo na terenu. Iz Ministartva branitelja, kao i Ministarstva socijalne politike i mladih došao je naputak da se pripazi s postavljanjem kontejnera za pružanje medicinske pomoći, kao i poruka da se »ne politizira zdravstvena skrb«.

branitelji kreću prema Markovu trgu
Branitelji kreću prema Markovu trgu (foto: Valentina Vukoje)

»Danima smo na terenu organizirali kontinuiranu prisutnost vozila hitne pomoći koja je dežurala 24 sata. No osim s poteškoćama oko postavljanja kontejnera, imali smo i problem s priključivanjem struje na njega. To nam isprva nije bilo dopušteno i problem je išao sve do direktora Elektre«, rekla je Šitum te dodala da su zato kontejner postavili preko puta, u dvorištu XI. gimnazije, a ne kod ministarstava. To pak predstavlja sigurnosni problem, budući da teško pokretni invalidi Domovinskog rata moraju prelaziti prometnu Savsku cestu, ali je policija tamo privremeno produžila trajanje zelenog svjetla na pješačkom semaforu.

Šitum kaže kako su u šatorima u kojima prebivaju branitelji obavljeni higijenski i epidemiološki nazdori, a s tim je aktivnostima nastavljeno. Braniteljima su liječnici konstantno na raspolaganju, a uvedena su i dežurstva za ekipe hitne pomoći, dodala je.

Šitum kaže kako je nekoliko djelatnika Ureda za zdravstvo u aktivnoj pripravnosti te će i nadalje izvješćivati o posljedicama događaja, uz »poštivanje vertikale«. Zaključila je međutim kako je Grad Zagreb pokazao najveću razinu odgovornosti prema ovoj iznimno ranjivoj skupini građana, u čemu je »tri koraka ispred nadležnih državnih institucija«.

Darinko Kosor je pak kazao kako je i on osobno, u svojstvu predsjednika Gradske skupštine posjetio branitelje i ratne invalide koji prosvjeduju ispred Savske 66 i to 25. listopada, »bez javnosti, kamera i medija«. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni